Erik Bojničan Rôzne

Trhy v Hlohovci, zašlý lesk a sláva: Ponorte sa do histórie spätej s naším mestom

V súčasnosti zažívajú rôzne trhy obrovský nárast popularity. Svoje by o tom isto vedeli rozprávať starý Hlohovčania, keďže práve vďaka nim bolo kedysi naše mesto preslávené. Čo všetko sa v Hlohovci predávalo a aké sú zápisky kronikára? Ponorte sa s nami do histórie.

Ilustračný obrázok k článku Trhy v Hlohovci, zašlý lesk a sláva: Ponorte sa do histórie spätej s naším mestom
Zdroj: Dnes24.sk

V dnešných dňoch môžeme vidieť narastajúci záujem ľudí o rôzne trhy. Ani naše mesto nie je výnimkou a v najbližšej dobe nás čakajú dve takéto podujatia – Farmárske trhy a jarná edícia Fraštackého trhu. Ako tomu však bolo kedysi?

Predavači a kupci zo všetkých kútov Slovenska

Začiatkom 20. storočia mal Hlohovec viaceré jarmoky o ktorých mestský kronikár Ferdinand Spál napísal: „Hlohovec mal za rok až 11 vykladných a 11 lichvacích jarmokov, kedy sa u nás schádzali predavači a najmä kupci až južného a iných častí Slovenska. Okrem ťažných zvierat, kráv sa tam predávali aj ošípané všetkých veľkostí.“ Lichvacie jarmoky podľa Spála bývali vo štvrtok a výkladné v utorok, pričom prvé bývali na jarmočisti na Pažiti a výkladné na Námestí a priľahlých uliciach.

„Na celom západnom území poznali Hlohovec najmä podľa jeho jarmokov. Zo širokého okolia sa zbiehali kupci a prichádzali predavači dobytka a koní,“ uvádza kronikár, podľa ktorého jarmočnisko bolo zo strany mosta, tj. od západu uzavreté budovami majera, pred ktorým lemovali cestu desiatky šiatrov. Tu sa predávali nápoje a jedlá.

Zlaté časy

Z jarmokov, ako sa píše v dobovom zápise mávalo mesto úžitok vo forme poplatkov, ktoré vyberali miestni výberčíci. Miestni obchodníci mávali počas jarmokov vysoké tržby. Majitelia hostinských licencií čapovali aj liehoviny. „Zarábali hostince, priekupníci, všetky obchody ako s miešaným, tak i s textilným tovarom, ostatné obchody a remeselníci. Pod budovou súdu predávali stolári kasne, stoly a pod., poniže korytá a sitá atď. V Hlohovej ulici sa predávala obuv, na námestí rozličný tovar. To boli výkladné jarmoky,“ vysvetľuje kronikár.

Ďalej podľa kroniky prebiehali pri majeri na Jarmočništi týždenné trhy na ošípané, silné bývali aj rínky na námestí, veľký rínok pred mestským domom, malé rínky pred Štefankovým domom. Na rínkoch sa predávala zelenina, ovocie, mlieko, hydina, koreniny, pečivo, cukrové a iné.

„Všetky trhy, jarmoky a výročné púte mali ten význam, že v dobe veľkej krízy – nezamestnanosti si mnoho občanov niečo zarobilo na živobytie. Tieto tak pomáhali mierniť biedu nášho ľudu,“ ozrejmuje kronikár.

Postupný zánik

Ako však kronikár uviedol začiatkom päťdesiatych rokov, mesto nadobúdalo zo dňa na deň krajší vzhľad, závody, podniky rástli a mohutneli, no na druhej strane ustupovali staré zvyklosti, tak aj chýrne hlohovské jarmoky pozvoľna ale isto zanikali.

Druhá svetová vojna mala za následok veľké zníženie stavov ošípaných aj hovädzieho dobytka. „Počas vojny aj po jej skončení nebol občan nútený voziť ošípané a dobytok na trhy, jarmoky. Všetka hydina a živočíšne produkty sa predali v mieste bydliska a blízkom okolí, keďže bol veľký nedostatok mäsa. Navyše znížením stavov u súkromníkov a na statkoch odpadla možnosť odpredaja,“ vysvetľuje kronikár.

„Neskôr povojnový neustály rast životnej úrovne od roku 1946 mal za následok rastúci dopyt po živočíšnych výrobkoch. Účasť na jarmokoch sa stále zmenšovala,“ uvádza sa ďalej v kronike, podľa ktorej prvé zanikli trhy na ošípané, potom lichvacie jarmoky a napokon výkladné jarmoky, pričom zániku jarmokov tiež podľa zápisu v kronike prispelo postupné znárodňovanie obchodov, zakladanie JRD.

Môže vás zaujímať:

Odklepnuté: Hlohovec bude mať Farmárske trhy, prvé už v apríli!

Hlohovec opäť zaplaví sympózia chutí a vôní: Chystá sa jarný Fraštacký trh!

Jarmok v Hlohovci, tvrdé boje o práva: Vieme čo sem chodilo kupovať celé Horné Uhorsko!

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM