Samospráva

Aký ROZVOJ čaká Trnavský kraj? Poslanci budú schvaľovať KĽÚČOVÝ dokument!

Do tvorby dôležitého dokumentu sa zapájali aj obce a mestá Trnavského kraja. Podľa Viskupiča nastavuje priority v horizonte roka 2030.

Ilustračný obrázok k článku Aký ROZVOJ čaká Trnavský kraj? Poslanci budú schvaľovať KĽÚČOVÝ dokument!
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Návrh dokumentu Program hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja (PHRSR) Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) na roky 2023 až 2030, ktorým sa budú zaoberať krajskí poslanci na jednom zo svojich najbližších zasadnutí, prešiel prvým verejným prerokovaním. Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.

Zapojili sa aj obce a mestá

„Víziou je moderný, všestranne rozvinutý a konkurencieschopný kraj, ktorý svojim obyvateľom ponúka služby najvyššej kvality. Prírodné, kultúrne aj ľudské zdroje chceme využívať tak, aby skvalitnili život obyvateľov a zároveň ochránili životné prostredie. Dlhodobo sa snažíme približovať ku klimatickej neutralite a zachovávať biodiverzitu. Ide o kľúčový dokument, ktorý na základe dát nastavuje priority v horizonte roka 2030,“ uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Do procesu jeho tvorby vstupovali svojimi podnetmi a projektovými zámermi obce a mestá a tiež sociálno-ekonomickí partneri pôsobiaci v kraji. Na dosiahnutie cieľov sa v rokoch 2023 až 2030 počíta s investíciami v odhadovanej hodnote 2,5 miliardy eur. Veľká časť z nich má pochádzať z európskych zdrojov.

Prečítajte si tiež

Dokument zároveň tvorí základ pre vznik Integrovanej územnej stratégie TTSK do roku 2027.

„Po jej schválení bude rada partnerstva dohliadať na jej plnenie prostredníctvom implementácie vybraných projektových zámerov v objeme 112,3 milióna eur z operačného programu Slovensko,“ informoval samosprávny kraj.

Navrhované opatrenia, aktivity a projekty neinvestičného charakteru sú zamerané na zvyšovanie kvality života vrátane duševného zdravia obyvateľov kraja. Pôjde o rozvoj inkluzívnej občianskej spoločnosti či zachovávanie kultúrneho a prírodného bohatstva územia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM