Správy

Na Slovensku vznikne JEDINEČNÝ národný park: Kraju otvorí nové možnosti pre cestovný ruch

Národný park Podunajsko otvorí podľa Viskupiča nové možnosti rozvoja udržateľného cestovného ruchu v Trnavskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku vznikne JEDINEČNÝ národný park: Kraju otvorí nové možnosti pre cestovný ruch
10
Galéria
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podporuje iniciatívu na vznik Národného parku (NP) Podunajsko. Predseda kraja Jozef Viskupič vyzdvihol význam oblasti, ktorá sa nachádza aj na území TTSK, v okrese Dunajská Streda.

„Vítam snahu o vytvorenie prvého nížinného národného parku na Slovensku. Vymedzené územie Podunajska zasahuje aj do Trnavského kraja. Žijú tam vzácne živočíchy, najmä vodné vtáky a mäkkýše. Oblasť delty Dunaja je bohatá aj na chránené druhy rastlín. V neposlednom rade zámer považujem za dôležitý aj z hľadiska ochrany európsky významných vodných zdrojov na Žitnom ostrove,“ uviedol na spoločnej tlačovej besede rezortu životného prostredia v utorok (24. 1.).

Verí v úspech

Pripomenul, že práve pitnú vodu na tomto území sa TTSK zaviazal chrániť v programovom vyhlásení v tomto volebnom období.

„Iniciatíva vzniku NP je zároveň v súlade s víziou našej nízkouhlíkovej stratégie, ktorá nás zaväzuje využívať zdroje na rozvoj kraja trvale udržateľným spôsobom. Verím preto, že táto iniciatíva bude úspešná a vláda SR čoskoro vyhlási toto územie za národný park. To nám otvorí nové možnosti rozvoja udržateľného cestovného ruchu a cezhraničnej spolupráce s partnermi z Maďarska a Rakúska,“ doplnil Viskupič.

Prečítajte si tiež

Kde by mal vzniknúť?

Cieľom návrhu predkladateľov z radov poslancov Národnej rady SR je vytvorenie legislatívneho rámca na vznik desiateho národného parku na Slovensku. Vláda SR by ho mala vyhlásiť do 30. marca budúceho roka.

Zasahovať by mal do okresov Bratislava II, Bratislava IV, Bratislava V, Senec, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky. Podrobnosti určí odborná dokumentácia, ktorú pripraví Štátna ochrana prírody SR. Financovanie vzniku nového národného parku má byť zabezpečené aj pomocou európskych fondov.

O aktivitách v oblasti zlepšovania kvality životného prostredia a prechodu na nízkouhlíkové hospodárstvo informuje TTSK aj na stránke Zelený kraj na sociálnej sieti Facebook.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Na Slovensku by mohli vyhlásiť nový Národný park Podunajsko
10
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM