Správy

Čo s nevyužitými potravinami z atómových krytov? Elektrárne ich DAROVALI ľuďom v núdzi

Časti potravinových zásob v atómových krytoch pomaly uplynie dátum exspirácie. V koši však neskončia. Ešte pomôžu ľuďom, ktorí sa ocitli v ťažkej situácii.

Ilustračný obrázok k článku Čo s nevyužitými potravinami z atómových krytov? Elektrárne ich DAROVALI ľuďom v núdzi
18
Galéria

Slovenské elektrárne odovzdali charitatívnym organizáciám nevyužité potravinové zásoby.

„Potravinové balíčky, ktoré slúžia ako núdzová zásoba v atómových krytoch, sme odovzdali charitatívnym organizáciám a obciam v okolí našich závodov. Zásobám v najbližších týždňoch uplynie dátum exspirácie, vďaka našej iniciatíve však vedia poslúžiť a pomôcť núdznym. Takúto pomoc sme už zorganizovali aj v rokoch 2020 a 2021. Naše balíčky boli prijaté s veľkou vďakou,“ informujú Slovenské elektrárne.

Potraviny, ktoré pomôžu

Zásoby, ktoré pripravili pracovníci z útvaru Havarijného plánovania a prípravy (HPP) v jadrových elektrárňach nachystali stovky kusov nevyužitých zásob.

Získali ich spolky, ktoré pomáhajú ľuďom bez domova, mnohopočetným, sociálne slabým rodinám, dôchodcom aj odídencom z Ukrajiny.

„Pomoc prijali aj obecné úrady v regiónoch našich elektrární. Predovšetkým v malých obciach sa obyvatelia v ťaživej životnej situácii obracajú práve na svojich starostov a vedenie obce. Keď sme ich oslovili, distribúciu pomoci sami naplánovali, aby potraviny čo najskôr odovzdali tam, kde je ich treba najviac,“ dodávajú Slovenské elektrárne.

Prečítajte si tiež

Aj v okolí Bohuníc

V okolí Elektrárne Bohunice celkovo odovzdali 1 346 porcií a potraviny smerovali do šiestich obcí (Malženice, Pečeňady, Jaslovské Bohunice, Špačince, Madunice a Trakovice) a pre Trnavskú arcidiecéznu charitu.

Ďalších 1 440 porcií z Elektrárne Mochovce rozdelili medzi levické organizácie Miesto v Dome a Červený kríž. Dostalo sa aj na sedem obcí a miest v okolí (Malé Kozmálovce, Nový Tekov a Starý Tekov, Kalná nad Hronom, Tlmače, Vráble a Zlaté Moravce).

„Keď sme v Elektrárni Vojany vlani zriaďovali tábor pre odídencov z Ukrajiny, v rámci jeho výbavy sme doň vyexpedovali potravinové balíčky z Bohuníc. Zariadenie pre utečencov sme ukončili, potraviny, ktoré tam zostali uskladnené a tiež im končí doba trvanlivosti, sme darovali ľuďom v núdzi. V spolupráci s kolegami z EVO si potraviny priamo vo Vojanoch vyzdvihla humanitárna organizácia ADRA. Tá ich obratom odovzdá ľuďom, ktorí sú v hmotnej núdzi alebo nemajú možnosť zabezpečiť si základné potraviny. Časť z potravinovej pomoci pribalia aj do najbližšieho humanitárneho konvoja na Ukrajinu,“ informovali Slovenské elektrárne.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Potraviny z krytov poslali ľuďom v núdzi
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM