Kultúra

Najväčšie rozárium na Slovensku otvorí sezónu: V parku kaštieľa budú Slávnosti ruží

Dolná Krupá ožije vôňami a farbami ruží v rámci osláv 160. výročia narodenia grófky Márie Henriety Chotekovej. Organizátori pripravili pestrý program.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšie rozárium na Slovensku otvorí sezónu: V parku kaštieľa budú Slávnosti ruží
Zdroj: Región Trnava

Návštevníci obce Dolná Krupá pri Trnave sa môžu počas víkendu tešiť na otvorenie ružiarskej sezóny v najväčšom rozáriu na Slovensku, ako aj na Slávnosť ruží. Obe podujatia sa budú konať v sobotu 3. júna.

„Obec Dolná Krupá nadväzuje na slávnu éru ružovej grófky Márie Henriety Chotekovej, ktorá tu ako súčasť svojho panstva vybudovala najväčšie rozárium v Európe na prelome 19. a 20. storočia,“ prerazdil Alexander Prostinák, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism a dodáva. Počas soboty 3. júna bude obec žiť vôňami a farbami ruží v rámci osláv 160. výročia jej narodenia.

Prečítajte si tiež

Sprievod aj remeselníci

Slávnosť ruží sa začne o 13.00 hodine v parku klasicistického kaštieľa Slovenského národného múzea. Návštevníci si budú môcť zakúpiť sadenice ruží alebo hlasovať za najkrajšiu ružu roka 2023. Súčasťou podujatia bude tiež krojovaný sprievod z kaštieľskeho parku do mauzólea rodiny Chotekovcov, vystúpenia speváckych skupín a folklórnych súborov, výstava ruží, tradiční remeselníci i detské predstavenia a atrakcie.

Históriu prepojenú s ružovou grófkou si pripomenú počas slávnostného otvorenia ružiarskej sezóny aj v neďalekom areáli Medolandie, ktorý susedí s parkom kaštieľa v Dolnej Krupej. Podujatie pri príležitosti Otvorenia ružiarskej sezóny sa začne o 10.00 h. Organizátori pre návštevníkov pripravujú komentované prehliadky Rozária M. H. Chotekovej, ktoré je v súčasnosti najväčším na Slovensku a nachádza sa tu 2 500 kusov vysadených ruží.

„Atmosféru v rozáriu počas otvorenia ružiarskej sezóny spríjemní romantická hudba v podaní Lily Veil a popoludní Cimbalová muzika Bystríka Slobodu. Deti sa budú môcť zahrať hry vo Včeličkove, v Ru­žovom kráľovstve, prejsť sa po Včelárskom chodníku s pohybovými aktivitami a historickými exponátmi. Nebude chýbať občerstvenie priamo v rozáriu, predaj medov, medoviny i ruží,“ informuje organizácia cestovného ruchu.

Komentované prehliadky

Okrem toho plánuje oblastná organizácia cestovného ruchu plánuje v letnom období organizovať komentované prehliadky obce Dolná Krupá ako celodenné výlety po regióne. Prvý termín bude 10. júna a nasledujúce 8. júla, 5. augusta a 2. septembra.

Vstupné na Slávnosť ruží je jednotné na celý deň 2 eurá. Deti do 6 rokov a ZŤP majú vstup zadarmo. Vstupné na Otvorenie ružiarskej sezóny je 4 eurá pre dospelých, pre deti/študentov, seniorov a ZŤP 2,50 eur a deti do 6 rokov majú vstup zdarma. Rodinné vstupné je 9 eur. V cene vstupenky je ochutnávka medovín a komentovaná prehliadka rozária.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM