Správy

Práce na obnove kaštieľa v Dolnej Krupej prerušili: Aký je dôvod?

Rozbehnutú rekonštrukciu kaštieľa stopli. Pokračovať v nej bude iná firma. Múzeum už vyhlásilo nový tender na zhotoviteľa.

Ilustračný obrázok k článku Práce na obnove kaštieľa v Dolnej Krupej prerušili: Aký je dôvod?
9
Galéria

Rekonštrukciu kaštieľa v Dolnej Krupej po dvoch rokoch prerušili. Stavebná firma, ktorá s rekonštrukciou začala v roku 2021, vykonala približne polovicu prác. V novembri minulého roka však po dohode s investorom odišla.

Slovenské národné múzeum ako verejný obstarávateľ teraz hľadá nového zhotoviteľa a vyhlásilo verejnú súťaž.

„V minulom roku sme sa museli rozlúčiť so zhotoviteľom rekonštrukcie z dôvodu neplnenia si svojim zmluvných povinností,“ odôvodnil rozhodnutie správca kaštieľa na sociálnej sieti.

Prečítajte si tiež

Nová súťaž

Obnova kaštieľa pokračovať bude, ale realizovať ju už bude niekto iný. „Odvtedy sme aktualizovali projektovú dokumentáciu, precenili rozpočet na aktuálne ceny a odo dňa 6.3.2023 je uverejnená nová výzva na predkladanie ponúk vo vestníku verejného obstarávania,“ dodáva správca kaštieľa.

„Ak tentokrát pôjde všetko podľa plánov, tak rozšírená rekonštrukcia kaštieľa bude po 18-tich mesiacoch ukončená a zreštaurované dvere zreštaurovaného kaštieľa sa pre vás znovu otvoria,“ dodal správca kaštieľa.

Najkrajšie na Slovensku

Kaštieľ Dolná Krupá je považovaný za priekopnícke miesto klasicistickej architektúry. Jeho výstavba sa priamo viaže na rod Brunsvikovcov.

„Prvý kaštieľ v barokovom slohu bol postavený v polovici 18. storočia. Následne bolo uskutočnených mnoho rôznych prestavieb, ktoré zodpovedali spoločenskému postaveniu majiteľa. Súčasťou tiež boli menšie objekty ako rôzne altánky, domček záhradníka, divadlo a podobne,“ uvádza Turistické informačné centrum – Región Trnava.

V prvej polovici 19. storočia bol kaštieľ vystavaný do dnešnej podoby a radí sa medzi najkrajšie klasicistické vidiecke architektúry na Slovensku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Kaštieľ a park v Dolnej Krupej
9
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM