Správy

Záchrana KAŠTIEĽA na Záhorí napreduje: Obnoviť chcú najstaršiu a najvzácnejšiu časť

Občianske združenie z Trnavy pokračuje v rekonštrukcii národnej kultúrnej pamiatky, ktorá dlhé roky chátrala. Ako sa im darí?

Ilustračný obrázok k článku Záchrana KAŠTIEĽA na Záhorí napreduje: Obnoviť chcú najstaršiu a najvzácnejšiu časť
12
Galéria

Chátrajúci kaštieľ v Jablonici v okrese Senica odkúpila v roku 2017 partia z trnavského občianskeho združenia Útulný domov. Zámer bol jasný, zrekonštruovať národnú kultúrnu pamiatku a do roku 2025 ju premeniť na fungujúci hotel s reštauráciou, malým múzeom, knižnicou a revitalizovaným anglickým parkom.

S podporou obce aj dobrovoľníkov sa pred piatimi rokmi vrhli do práce. Za tento čas prešiel zabudnutý kaštieľ viditeľnými zmenami a práce stále pokračujú.

Prečítajte si tiež

Aké majú plány?

Tento rok sprístupnili prvé vynovené priestory, ktoré už slúžia návštevníkom. Pokrok mohli sledovať aj účastníci pravidelných búrz starožitností a remeselných trhov na nádvorí kaštieľa. V záchrane objektov podporili občianske zduženie dotáciami aj ministerstvo kultúry a Trnavský samosprávny kraj.

Najnovšie sa usilujú o záchranu najstaršej časti kaštieľa. „Pracujeme na projektovej dokumentácii na najhodnotnejšiu časť celej pamiatky – západné krídlo, ktoré je najstaršou časťou kaštieľa, v ktorej sa nachádza aj pôvodná knižnica s krásnou štukovou výzdobou,“ uvádza občianske združenie na sociálnej sieti.

„Žiaľ západné krídlo je aj najohrozenejšie krídlo, kde už reálne hrozí zrútenie strechy. Preto sme radi za podporu z Trnavský samosprávny kraj, je to prvý krok k záchrane tejto hodnotnej časti“ priblížilo občianske združenie.

História kaštieľa

Kaštieľ zo 17. storočia, ležiaci na hlavnom cestnom ťahu z Trnavy na Záhorie a do Čiech, nemal ľahký osud. Vypálili ho Turci, v roku 1935 ho prevzala od zadlženého majiteľa banka a predala aj hospodárskemu družstvu v Senici na skladovanie obilia. Počas vojny tam bolo ubytované nemecké vojsko, po vojne bola budova prispôsobená potrebám základnej školy. Potom kaštieľ predali štátnemu podniku Zberné suroviny, ktorý ho mal ako ústredný sklad kože a peria.

Ako spresňuje občianske združenie, súčasný kaštieľ bol postavený v roku 1663. „Vznikol pojatím staršieho renesančného Kaštieľa do nového pôdorysu. Pôvodný kaštieľ bol spolu s mestečkom Jablonica vypálený Osmanmi. Renesančný kaštieľ stojí na mieste Kúrie postavenej pred rokom 1582 a múry tejto stavby sú súčasťou kaštieľa dodnes,“ dodáva združenie.

Posledným majiteľom kaštieľa, ktorý inicioval rozsiahle úpravy sídla, pravdepodobne v roku 1899, mal byť gróf Anton Apponyi spolu s manželkou Máriou Montenuovo.

„Súčasný rozsah sídla – rozmiestnenie budov –zachytilo aj celouhorské mapovanie po stoliciach v roku 1899. Mária Montenuovo bola vnučkou Márie Lujzy, manželky cisára Napoleóna,“ dodáva pre zaujímavosť združenie, ktoré zachraňuje kaštieľ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Obnova kaštieľa v Jablonici
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM