Krimi

Trojročná snaha sa vyplatila: V Trnave odhalili Pamätník nenarodeným deťom, VIDEO

Pamätník nenarodeným deťom slávnostne odhalili v Trnave. O jeho postavenie sa tri roky usilovalo združenie Naše MesTTo, stavebné práce na cintoríne na Kamennej ceste začali pred niekoľkými mesiacmi.

Zdroj: Dnes24.sk

Podľa zámeru má byť nový pamätník miestom pokoja, prijatia a odovzdania, súsošie symbolizuje okamih stretnutia a útechy v bolesti. Ústredným motívom je súsošie zobrazujúce plačúcu matku podopieranú manželom. Jeho autorom je Martin Hudáček. Dieťa je zhotovené z priesvitného materiálu – symbolu večnosti.

Cítili podporu

„Celý čas príprav sme cítili podporu od verejnosti. Prekážky, ktoré sa objavili, nás motivovali ešte k väčšej horlivosti. Azda najintenzívnejšie bolo cítiť podporu v poslednej – stavebnej etape, kde sa ukázala veľká štedrosť a ochota mnohých Trnavčanov,“ uviedol člen projektového tímu a jeden z iniciátorov Rastislav Mráz.

Prečítajte si tiež

Časť peňazí vyzbierali

Na podporu výstavby sa na jeseň konal benefičný koncert, spolu sa na pamätník medzi darcami vyzbieralo viac ako 13-tisíc eur, celkové náklady boli vyrátané na zhruba 30-tisíc eur.

„V Deň počatého dieťaťa (25. 3.) by sme chceli na slávnosti predstaviť príbeh tohto pamätníka. Organizovať plánujeme aj každoročné modlitbové stretnutia na začiatku novembra pri spomienke na zosnulých,“ uviedla členka tímu Zuzana Bošnáková.

Podľa webu Fórum života je na Slovensku najmenej šesť desiatok rôznych foriem pamätníkov nenarodeným. Najbližšie k Trnave sa nachádzajú v Borovciach, Šúrovciach, Ružindole, Horných Orešanoch či Rišňovciach a Budmericiach.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Pamätník nenarodeným deťom v Trnave
7
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM