Krimi

V Trnavskom kraji vlani hľadali takmer 1 800 ľudí: Polícia upozorňuje na rozšírený OMYL

V Trnavskom kraji vlani pátrali po väčšom počte ľudí ako rok pred tým. Policajti hľadali aj stovky detí.

Ilustračný obrázok k článku V Trnavskom kraji vlani hľadali takmer 1 800 ľudí: Polícia upozorňuje na rozšírený OMYL
Zdroj: Polícia SR - Trnavský kraj

Trnavská polícia informovala, že v roku 2022 bolo v pátraní 1 795 ľudí, čo je o 79 ľudí viac ako v predošlom roku. Z tohto počtu sa podarilo vypátrať 77 percent osôb.

Hľadaných bolo 1 298 ľudí (nárast o 35), pričom 925 osôb sa podarilo vypátrať. 497 ľudí (nárast o 44) bolo nezvestných. Vypátrať sa podarilo 448 z nich.

Hľadali aj deti

Ako informovala polícia, pátrala aj po 277 deťoch (+23) do 18 rokov: „V prevažnej väčšine išlo o úteky z detských domovov a resocializačných zariadení.“

V 37 (nárast o 4) prípadoch pátrači zisťovali totožnosť neznámych ľudských pozostatkov a stotožniť ich sa podarilo v 12 (+7) prípadoch.

Aké boli dôvody pátrania? „Pri nezvestných dospelých osobách ide napr. o útek z dôvodu životnej zmeny, keď osoby nechcú zotrvať v doterajšom spôsobe živote. U starších osôb evidujeme odchod z domu napr. za spomienkami, kamarátmi,“ informovala polícia.

Medzi dôvodmi je však aj strata orientácie v teréne, rôzne duševné poruchy osôb, ľudia, ktorí si odchodom z domu riešia osobné problémy.

Prečítajte si tiež

„V prípade hľadaných osôb ide zväčša o úteky pred spravodlivosťou, osoby sa vyhýbajú trestnému konaniu, niektorí nenastúpia na výkon trestu,“ dodáva polícia.

Pozor na OMYL!

Muži zákona upozorňujú, že pátranie po deťom a mladistvých má svoje špecifiká. „Najčastejšie evidujeme úteky z domov a resocializačných zariadení. Deti a mládež sa priečia rozhodnutiam súdov a pri vhodnej príležitosti sa snažia utiecť. V prípade únosov, ide zväčša o spory medzi rodičmi,“ prezradila Polícia SR – Trnavský kraj.

Policajti pridávajú aj dôležité upozornenie: „Polícia sa v praxi stretáva s mylnou domnienkou, že s nahlásením osoby treba počkať aspoň 24 h a až potom sa obrátiť na políciu. Najmä pri deťoch, mládeži, starých alebo psychicky labilnejších osobách odporúčame KONTAKTOVAŤ POLICAJTOV IHNEĎ! V naliehavej životnej situácii odporúčame neriešiť problém útekom, skôr vyhľadať odbornú pomoc a snažiť sa vyriešiť problém.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM