Správy

Most v Seredi chcú PODOPRIĚŤ: Dočasne by po ňom mohli prechádzať chodci aj cyklisti

Slovenská správa ciest vyhlásila verejné obstarávanie na podopretie mosta v Seredi. Pre kritický stav je uzavretý už od mája.

Ilustračný obrázok k článku Most v Seredi chcú PODOPRIĚŤ: Dočasne by po ňom mohli prechádzať chodci aj cyklisti
Zdroj: Mesto Sereď

Slovenská správa ciest (SSC) vyhlásila verejné obstarávanie (VO) na podopretie mosta na ceste I/62 v Seredi ponad železničnú trať. Po podopretí mosta sa obnoví železničná doprava a most bude prístupný pre peších a cyklistov do času rekonštrukcie. Informoval o tom hovorca spoločnosti Martin Guzi.

Postavia nový most

„SSC pripravuje rekonštrukciu mosta z roku 1950, súčasný zbúra a na jeho mieste sa postaví nový most,“ uviedol. Proces prípravy stavby sa predĺžil podľa Guziho vyjadrenia náročnejším odsúhlasovaním projektu stavby, keďže sa nachádza nad traťou Železníc SR a potrebné bolo aj majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov vo vlastníctve železničnej spoločnosti.

Časovo náročné bolo aj dodatočné schvaľovanie dopravného značenia obchádzkovej trasy pre osobné automobily mimo rýchlostnej cesty R1.

Katastrofický stav

„Vydanie stavebného povolenia predpokladáme na prelome mesiacov jún a júl 2023, následne vyhlásime VO na zhotoviteľa nového mosta a začiatok stavebných prác očakávame v 1. štvrťroku 2024,“ informoval hovorca.

Doba rekonštrukcie sa predpokladá na 12 mesiacov.

Počas realizácie prác bude zabezpečený prechod pre peších a cyklistov po dočasnej lávke so šírkou tri metre.

Most v Seredi je uzavretý pre všetku dopravu, peších a cyklistov od 11. mája z dôvodu kritického stavebnotechnického stavu po mimoriadnej prehliadke mosta. SSC zabezpečila podľa Guziho projekt podopretia nosnej konštrukcie mosta, aby sa mohlo zrealizovať v čo najkratšom možnom čase.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM