Monika Hanigovská Rôzne

Október v znamení zaujímavých podujatí: Pozrite sa, čo sa všetko chystá v Trnave a v okolí

Počas októbra si môžeme dopriať zaujímavé podujatia v Trnave a v okolí. Tieto považujeme za tie naj.

Ilustračný obrázok k článku Október v znamení zaujímavých podujatí: Pozrite sa, čo sa všetko chystá v Trnave a v okolí
Zdroj: TASR

Filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm

12. október od 16.00 Kino Hviezda, Trnava

V Trnave sa predstaví filmový festival s názvom Ekotopfilm – Envirofilm. Festival ponúkne bezplatne niekoľko jedinečných dokumentárnych filmov z celého sveta. Súčasťou programu bude aj program „mimo plátna“, ktorý zaručí poslucháčom zaujímavé diskusie. Doobeda festival otvorí program pre deti s vopred dohodnutými základnými a strednými školami. Podvečer bude program voľné prístupný pre verejnosť. Vstup voľný.

Program:

  • 16.00 hod. Život v oblakoch
  • 17.00 hod. Dojedz to: Príbeh o plytvaní jedlom
  • 18.00 hod. Mimo plátna: Zodpovedný životný štýl: Ako žiť bez odpadov?
  • 19.00 hod. Spomaľovanie rýchlej módy
  • 20.10 hod. Budúcnosť našich miest
  • 20.30 hod. Ganga: Svätá (zne)svätená rieka

Premiéra špeciálnej divadelnej hry

14. október 19.00 Divadlo Jana Palarika, Trnava

Divadelná hra s názvom Palárik alebo Beskydov je špeciálne napísaná pre trnavské divadlo. Ján Palárik – kňaz, dramatik, mysliteľ, reformátor a najmä – patrón trnavského divadla. Čo všetko sa skrýva za touto významnou osobnosťou slovenskej kultúry? Ako je možné, že naše najlepšie veselohry napísal katolícky kňaz? Odpovede ukrýva spomínaná divadelná hra. Účinkujú: Martin Kochan, Monika Stankovičová, Martin Križan, Daniel Herich.

Jesenné putovanie po vinohradoch

14. október, Hlohovec – Stará teheľňa

Chystá sa už štvrtý ročník obľúbenej jesennej akcie, počas ktorej na návštevníkov okrem príjemnej prechádzky čakajú i zaujímavosti o histórii pestovania viniča a výrobe vína v Hlohovskej oblasti, ako aj o histórii a súčasnosti práce vinárov od Hlohovca, až po Šintavu.

Potulky Malým Rímom…

15. október 15.30 na cintoríne na Ulici T. Vansovej

22. október 13.00 a 15.00 pred Bazilikou sv. Mikuláša

Počas októbra si prídu v Trnave na svoje aj milovníci histórie, osobností, či záhad. Nechajte sa zlákať zaujímavým výkladom a to hneď dvakrát. Potulky s názvom Skamenené spomienky odhalia návštevníkom náhrobné kamene a pomníky – ako symboly a pripomienky osobností, ktoré zanechali trvalú stopu v histórii nášho mesta. Odborný výklad sa uskutoční 15. októbra o 15.30 hod. na cintoríne na Ulici T. Vansovej.

Potulky si však budete môcť vychutnať aj 22. októbra o 13.00 alebo 15.00 hod. pred Bazilikou sv. Mikuláša. Akcia s názvom Potulky Malým Rímom: Tajomstvá trnavských krýpt podľa slov organizátora ponúkajú vzácnu možnosť nahliadnuť do románskeho karnera a krýpt pod bazilikou a Kostolom sv. Jakuba. Odborným sprievodcom týchto akcií bude Emília Izakovičová.

Turistika ako vyšitá

21. október od 07.00 Železničná stanica, Hlohovec

Dajte si poriadne do tela. Klub slovenských turistov Hlohovec pozýva turistov a priateľov prírody na turistickú akciu s názvom JESENNÝ POCHOD HP 2017. Už 39. ročník tejto akcie predstaví turistom zaujímavý jesenný pochod na trasách:

  • 13 km: Hlohovec – Ovčia skala – Jalšové (3,5 hod),
  • 17 km: Jalšové (alebo Studená dolina) – Ovčia skala – Havran (4,5 hod),
  • 22 km: Hlohovec – Ovčia skala – Havran (6 hod),
  • 28 km: Hlohovec – Ovčia skala – Havran – Piešťany (7 hod)
  • 37 km: Hlohovec – Ovčia skala – Havran – Čertova Pec – Piešťany (9 hod).

Ako uvádza organizátor akcie, trasa 13, 22, 28 a 37 km štartuje pred železničnou stanicou v Hlohovci od 07.00 hod. Štartová registrácia pre trasu 17 km je na kontrole Ovčia skala. Doprava z Trnavy na štart do Jalšového, alebo do Studenej doliny je možná autobusmi hromadnej dopravy, alebo individuálnou dopravou účastníkov.

Strašidlá na Holíčskom zámku

24. –27. október, Holíčsky zámok

Mesto Holíč pozýva všetkých malých ale aj veľkých milovníkov strašidiel a duchov na akciu s názvom Strašidlá na Holíčskom zámku. Strašidelné prehliadky pre tzv. bojkov budú sprístupnené 24. – 26. októbra, vždy od 16.00 do 19.00 hodiny. Strašidelné prehliadky pre odvážnych budú sprístupnené 27. októbra od 16.00 do 19.00 hodiny.

Hudba Trnava 2017

27. október – 29. október vždy o 19.00, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Trnava

V našom meste si budete môcť rozbaliť aj lákavú hudobnú lahôdku. 15. ročník festivalu s názvom Hudba Trnava 2017 prinesie počas troch dní bohatú ochutnávku klasickej tvorby.

  • 27. októbra:

Slovenský komorný orchester Ewald Danel – umelecký vedúci, husle A. Vivaldi, A. Piazzolla

  • 28. októbra:

Janáčkovo kvarteto a Moyzesovo kvarteto F. Schubert, F. M. Bartholdy

  • 29. októbra:

Trnavský komorný orchester Alžbeta Ševečková – umelecká vedúca, husle, Jozef Horváth – husle, František Török – husle J. S. Bach, L. Kupkovič, L. Janáček, G. Holst

Deň vínnych pivníc v Trnave

28. október 13.00, historické pivnice podľa zoznamu vo vínnom pase

Mesto Trnava a OZ Vincech – Trnavský spolok priateľov vína pozýva všetkých milovníkov tohto nápoja na nevšedný zážitok. Ochutnajte všakovaké víno vo vybraných historických pivniciach podľa tzv. vínneho pasu.

Strašidlá na Smolenickom zámku

28. október od 11.00 do 22.00, Smolenický zámok, Smolenice

Na svoje si prídu opäť deti ale aj dospelí. Na Smolenickom zámku sa bude taktiež strašiť. Akcia s názvom Strašidlá na Smolenickom zámku prinesie podľa slov organizátora strašenie ale aj maľovanie na tvár, lukostreľbu a iné sprievodné atrakcie. Organizátor odporúča účasť detí od 6 rokov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM