Dominika Handzušová Rôzne

Opustený strážca: Pozrite si čo všetko chráni Ostrý Kameň

Spolu s Korlátskym, Plaveckým a Smolenickým hradom strážil Ostrý Kameň kedysi českú cestu. Dnes stráži už len hradnú knihu, ktorej môžete zveriť svoje pocity po výstupe medzi rozvaliny hradu.

Ilustračný obrázok k článku Opustený strážca: Pozrite si čo všetko chráni Ostrý Kameň
Foto: Dominika Handzušová

Nie každú pevnosť Malých Karpát postihol príjemný osud, ako je tomu v prípade Smolenického zámku. Tiež býval zrúcaninou, no dočkal sa príjemnej rekonštrukcie. Ostrý Kameň také šťastie nemal. Po bitke v roku 1704 ostal poškodený, opustený a pomaly sa rozpadával až do dnešnej podoby.

Vrastený do skaly

Predstava, že Ostrý Kameň kedysi žil čulým životom, je dnes skutočne náročná. Kedysi strážil významnú dopravnú tepnu, tzv. Českú cestu z Prahy do Budína. Gotický hrad bol vystavaný na skale, od hlavného hrebeňa Zárub oddelený priekopou vysekanou do podložia. Hrad mal vežu, palác, kaplnku, predhradie. Bola tu stráž, kuchyňa a dokonca i väznice, dnes je tu už len množstvo stromov.

Sklamanie vystrieda padnutá sánka

Hneď po výstupe na hrad môžete zažívať mierne sklamanie. Zrúcaniny sú zarastené, neprehľadné. Ak pokračujete v smere z Bukovej na východ, čaká vás výhľad na Malé Karpaty. Inými slovami nezáživný výhľad na zalesnené kopce.

No po výstupe na hradbu na juhu alebo na západe vám doslova padne sánka. Až tu sa odkrýva pravý zmysel Ostrého Kameňa z jeho minulosti, i dôvod, prečo je hradná kniha plná všakovakých zápiskov od rôznych návštevníkov. Jedinečný výhľad na Záhorskú nížinu, ktorú máte zrazu ako na dlani.

Poklady strážené drakom, starček a jazyčnica

Hovorí sa, že každý dobrý hrad musí mať svoje strašidlo. K Ostrému Kameňu sa viaže povestí hneď niekoľko. Najznámejšia hovorí o chudobnej vdove, zlej a závistlivej. Pri zbieraní raždia sa raz dostala až k ruinám hradu. Ocitla sa v podzemnej komnate, ktorá bola plná zlata. Utekala po svojich siedmich synov, aby jej poklad pomohli vyniesť.

Chlapci pri naberaní zlata do hrncov zbadali v kúte starca. Vyháňal ich hroziac päsťou. Niekoľkokrát naňho matku upozorňovali, no ona len ďalej hrabala. Vystrašení synovia utiekli a len čo vyšiel posledný, časť hradu sa zrútila a nenásytnú vdovu pochovala. Odvtedy už komnatu s pokladom nikto viac nenašiel.

Ďalšia povesť hovorí, že pivnice plné klenotov sa tu otvárajú počas svätojánskej noci. Ak sa však pokladu niekto dotkne, v podzemí zaburáca ohromný rev desivého draka, ktorý ho stráži.

Pokochajte sa prírodou, alebo unavte deti stúpaním

Na Ostrý Kameň vedie niekoľko prístupových ciest. Prebádali sme pre vás tri z nich. Najdlhšia i časovo najnáročnejšia je zároveň na turistiku najbohatšou. Pred výstupom k hradu totiž prejdete najvyšší vrch Malých Karpát – Záruby. Zo Smoleníc tak môžete vystúpať cez Čertov žľab (555 mnm) k vrchu Záruby (678 mnm) a následne k Ostrému Kameňu (569 mnm).

Najmenej náročná cesta vedie z Bukovej – príjemná prechádzka na Brezinky (349 mnm) sa o čosi strmšie dvíha k hradu. Najnáročnejšia čo do stúpania a zároveň najkratšia cesta vedie od nádrže Buková bukovým lesom strmo až na vrchol.

Trasy sa dajú rôznym spôsobom prepojiť, a tak si môžete spraviť príjemný turistický deň s výstupom na Ostrý Kameň a následne prejsť cez Záruby na Smolenický zámok.

Výhľady, ktoré sa vám otvoria po výstupe na Ostrý kameň si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ostrý Kameň
26
Galéria
Foto: Dominika Handzušová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM