BTW Kultúra Správy

Otvára sa Trnavská brána, začína sviatok fanúšikov folklóru

Okrem bohatého hudobného programu je pre návštevníkov pripravených viacero výstav v Západoslovenskom múzeu.

Ilustračný obrázok k článku Otvára sa Trnavská brána, začína sviatok fanúšikov folklóru
8
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Už 19. ročník folklórneho festivalu Trnavská brána sa uskutoční 14. a 15. augusta. Ťažisko festivalového programu bude tento rok v mestskom amfiteátri a v Západoslovenskom múzeu. Tento ročník je výnimočný aj tým, že je bez zahraničnej účasti. Vystúpia čisto domáce súbory.

Piatok

V piatok otvorí festival o 20.30 hod v amfiteátri folklórna skupina Vagonár z Popradu.

„Ľudový súbor bol založený v roku 1972. Odvtedy sa jeho členovia snažia reprezentovať slovenský folklór predovšetkým z podtatranskej a spišskej oblasti. O šírenie ľudových tradícií sa Vagonár usiluje nielen na pódiách v podobe spevu a tanca, ale jeho neodmysliteľnou súčasťou sú aj ukážky ľudových zvykov,“ predstavilo mesto úvodného vystupujúceho.

Sobota

Sobotňajší program sa bude odohrávať v mestskom amfiteátri. Svoje remeslo predvedú výšivkárky a čipkárky, popoludní je pripravený program folklórnych súborov, skupín, ľudových hudieb a dvor s dielničkou a divadielkom pre deti.

14.00 Detský dvor u Zlatej priadky a Predvádzačka Dvor pre malé a veľké deti, dielne a folklórna školička. Predvádzačka, výšivkári a čipkári.

16.30 Zlatovláska – Harry Teater o.z. Rozprávka o bylinkárke, ktorá prinesie ku kráľovi hada – kto ho zje, porozumie reči zvierat.

17.00 FS Vršatec

18.00 Trnafská cimbalofka

19.00 Od Trnavy do Trnavy – DFS Trnavček, DFS Drienka a UFS Trnafčan

20.30 Na muzike – FS Technik

Výstavy

Aktuálny ročník festivalu prináša aj výstavy ľudovej tvorby v Západoslovenskom múzeu od piatku až do nedele môžu návštevníci vidieť expozície:

Sakrálne pamiatky, Štefan Cyril Parrák – pocta kráľovi zberateľov, Ľudová úžitková hrnčina, Ľudový textil trnavského regiónu. Otvorené sú od 11:00 do 17.00 hod.

O festivale

Trnavská brána je prehliadkou folklórneho života, tradícií a zvyklostí nielen zo Slovenska. Medzinárodný festival každý rok v Trnave ponúka milovníkom folklóru pestrý výber hudby, tanca a tradičných krojov.

„Trnava, v minulosti dôležité uhorské centrum obchodu, otvárala svoje štyri brány kupcom a remeselníkom z celého sveta. A tak, v nadväznosti na veľkolepú históriu, otvorí svoje brány. Mesto ožíva temperamentným folklórom, ľudovou kultúrou a pôvodnými zvyklosťami,“ predstavujú festival jeho usporiadatelia.

Zdroj: Mesto Trnava/Zaži v Trnave
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM