Správy

Pandémia vraj ovplyvnila výber strednej školy: V kraji stúpa záujem o tieto odbory

Deviataci majú pred sebou dôležité rozhodnutie. Podľa samosprávy sa zvyšuje záujem o viaceré študijné odbory. Môže za to vraj aj pandémia.

Ilustračný obrázok k článku Pandémia vraj ovplyvnila výber strednej školy: V kraji stúpa záujem o tieto odbory
Zdroj: TASR

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) zvýšil pre nasledujúci školský rok na svojich stredných školách počty prváckych miest v odbore zdravotná sestra.

Je to reakcia na výsledky predbežného zisťovania záujmu deviatakov o stredoškolské štúdium. Informovala o tom Tatiana Sklárčiková z oddelenia správy výkonu škôl a školských zariadení Úradu TTSK.

Podľa jej vyjadrenia záujem stúpa aj o odbory biotechnológia a farmakológia, čo môže mať takisto súvis so súčasnou pandémiou.

„V tejto oblasti spoľahlivo funguje aj duálne vzdelávanie, v rámci ktorého študenti absolvujú praktickú časť vo farmaceutickej firme Saneca Pharma v Hlohovci,“ uviedla Sklárčiková.

Podľa zistení pri výbere strednej školy má u žiakov posledných ročníkov základných škôl veľký význam vzdialenosť školy od bydliska, ale aj to, či sa na danú školu hlási aj spolužiak a aké benefity škola ponúka. Záujem o konkrétny odbor pri rozhodovaní zaváži u menej ako polovice žiakov.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM