Júlia Vargová Správy

Parčík pri synagóge nadobúda konkrétne obrysy: Takto by mal vyzerať, FOTO

Centrum Trnavy bude opäť o čosi zelenšie. Pri Synagóge – Centre súčasného umenia, Stephaneu a Dome hudby Mikuláša Schneidera Trnavského vyrastie nový parčík a verejný priestor.

Ilustračný obrázok k článku Parčík pri synagóge nadobúda konkrétne obrysy: Takto by mal vyzerať, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Ateliér BAAR

Parčík pri synagóge už nadobúda konkrétne obrysy vo víťaznej štúdii z druhého kola architektonickej súťaže. Informovalo o tom mesto Trnava na svojom webe.

Návrhy predložili traja najlepší účastníci vybraní na základe referencií v prvom kole súťaže. „Prvé miesto obsadili architekti Katarína Fejo, Martin Berežný a Daniel Šubín z Ateliéru BAAR z Bratislavy, ktorí najlepšie zvládli celkové kompozičné usporiadanie parku vrátane prepojenia s Ulicou Mikuláša Schneidera Trnavského a Haulíkovou,“ uvádza radnica.

Ako ďalej opisuje mesto, vo svojom návrhu zohľadnili praktickú aj duchovnú stránku budúceho priestoru. Ten by mal podobne ako Parčík Bela IV. slúžiť nielen na relaxáciu uprostred zelene, ale aj na usporadúvanie rôznych kultúrnych podujatí, výstav, prípadne bohoslužieb pod holým nebom.

„Okrem trávy má byť na nich použitý drvený štrk, poprípade mlat, inde zas prírodný kameň alebo betónová dlažba,“ opisuje radnica a dodáva, že v návrhu sa počíta aj s výsadbou stromov, trvalkovými kompozíciami a nechýba ani vodná plocha.

Vedúci úseku urbanisticko-architektonickej koncepcie odboru územného rozvoja a koncepcií Peter Purdeš vyzdvihol, že víťazný návrh dobre pracuje s celkovým kompozičným usporiadaním parku ako celku. Zohľadňuje požiadavky mesta na multifunkčnosť priestoru v maximálnej miere prepájajúcu vymedzené priestory jednotlivých vlastníkov (Trnavského samosprávneho kraja, Rímskokatolíckej cirkvi – Trnavskej arcidiecézy a Mesta Trnava).

Podľa jeho slov komisia vytkla víťaznému návrhu aj nedostatky, ktoré treba dopracovať v architektonickej štúdii a neskôr v ďalších stupňoch projektovej dokumentácie.

Ako ďalej uvádza trnavská radnica na svojej stránke, realizačné práce by sa mohli začať v druhej polovici budúceho roku. „Maximálna cena kompletného projektu a autorského dozoru na stavbe pre víťaza súťaže bola stanovená na 23 500 eur bez DPH, predpokladané investičné náklady na realizáciu stavby sú 300 000 eur bez DPH,“ dodáva mesto.

Foto: Ilustračné

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Parčík pri synagóge nadobúda konkrétne obrysy
3
Galéria
Zdroj: Ateliér BAAR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM