Monika Hanigovská Samospráva

Participatívny rozpočet po novom: Trnavčania navrhnú aj investičné zadania

Pripravujú sa nové pravidlá v parcitipatívnom rozpočte mesta. Občania budú môcť prichádzať so svojimi nápadmi. V druhom kroku sa budú realizovať.

Ilustračný obrázok k článku Participatívny rozpočet po novom: Trnavčania navrhnú aj investičné zadania
Zdroj: TASR

Participatívny rozpočet v Trnave by mal od tohto roka fungovať podľa nových pravidiel. Radnica sa rozhodla po dvoch ročníkoch vyhodnotiť celý proces a pristúpiť k jeho úprave.

Návrh prináša dve základné novinky – zavedenie dvojročného cyklu a rozdelenie projektov do dvoch kategórií. Konečná verzia pravidiel bude výsledkom občianskej diskusie.

Až prax ukázala

Prax ukázala, že požiadavky, ktoré chcú obyvatelia prostredníctvom parcitipatívneho rozpočtu riešiť, si niekedy vyžadujú dlhšie obdobie na prípravu. Realizácie typu detské ihrisko či úprava verejných plôch je zväčša potrebné riešiť viac ako jeden rok. Preto počas prvého roka cyklu budú Trnavčania prichádzať so svojimi nápadmi a v druhom sa budú realizovať. Po novom budú môcť obyvatelia podávať nielen projekty, ale aj investičné zadania.

„Občianske projekty môžu byť menšie investičné akcie, podujatia alebo inovatívne služby, ktoré navrhnú a zároveň aj realizujú obyvatelia, a to do maximálnej výšky 5000 eur. Investičné zadania rovnako navrhnú obyvatelia, ale svojou náročnosťou si vyžadujú realizáciu zo strany samosprávy. Ich maximálny rozpočet by mal byť vo výške 50 000 eur pre jedno zadanie,“ informoval Jakub Kmeť, koordinátor participatívneho rozpočtu v Trnave.

Trnavčania sa môžu vyjadriť na stretnutí

Nové pravidlá sa mesto Trnava rozhodlo pripraviť spoločne s verejnosťou. „Na začiatku novembra 2017 samospráva pripravila stretnutie s tými, ktorí sa podieľali na participatívnych rozpočtoch v rokoch 2016 a 2017 a potom diskusné fórum s predstaviteľmi aktívnych združení, organizácií, spolkov a športových klubov,“ dodal Kmeť.

Podnety z oboch stretnutí boli zapracované do návrhu pravidiel participatívneho rozpočtu, ktoré majú možnosť Trnavčania pripomienkovať do 16. januára, pričom v utorok 9. januára o 17. hodine bude aj verejné stretnutie na radnici.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM