Júlia Vargová Rôzne

Perfektná akcia mieri do Trnavy: Prineste nevyužité oblečenie, odnesiete si nové

Druhá marcová sobota bude v Malom Berlíne patriť udržateľnej móde. Na SWAP môže prísť ktokoľvek, maximálne však s dvomi taškami.

Ilustračný obrázok k článku Perfektná akcia mieri do Trnavy: Prineste nevyužité oblečenie, odnesiete si nové
Foto: Miloš Kubík

Trnavský SWAP oblečenia začne v sobotu, 9.marca o 13:00 a skončí o 17:00. Na nových majiteľov budú v priestoroch Malého Berlína čakať síce už nosené, ale stále dobre vyzerajúce a voňavé módne kúsky. Hlavnou myšlienkou akcie je formovanie ekologického a ekonomického myslenia širokej verejnosti.

SWAP je zameraný na výmenu oblečenia, kabeliek, topánok a doplnkov. Dámske, pánske, detské…

Oblečenie, ktoré na SWAP postupne nosia všetci účastníci, putuje do spoločného obehu. Z neho si každý môže odniesť čokoľvek, čo nájde, čo potrebuje, alebo čo sa mu zapáči. Nejde teda o výmenu kus za kus.

Dôvodov priniesť tento koncept do Trnavy je niekoľko. SWAP šetrí z ekonomického i ekologického hľadiska peňaženky aj prírodu.

„Ide nám o zvyšovanie povedomia širokej verejnosti o textilnom priemysle. Textilné odvetvie patrí k najviac znečisťujúcim priemyslom na svete. Málokto vie, že podľa medzinárodného hnutia Fashion Revolution takmer 90 percent odevov obsahuje materiály vyrobené z ropy a že napríklad na výrobu jedných riflí sa spotrebuje takmer deväťtisíc litrov vody. Záleží nám na tom, aby Slováci spoznávali aj alternatívne spôsoby získavania a zbavovania sa oblečenia. „Swapovanie“ ponúka možnosť predĺžiť životnosť odevov, a tým postupne znižovať dopyt po nových odevoch,“ ozrejmuje Alžbeta Irhová, jedna z organizátoriek podujatia.

Oblečenie, topánky a doplnky, ktoré chcete SWAP-ovať musia byť vo výbornom stave. Voňavé, čisté, pekné a nepoškodené. Také, ktoré by ste dali svojej dobrej kamarátke alebo kamarátovi. Oblečenie, ktoré si nenájde nového majiteľa recyklujú, alebo poputuje na dobročinné účely.

Vstupné na výmennú akciu je 5 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM