Monika Hanigovská Kultúra Rôzne

Pestrý týždeň v Trnave a okolí: Kultúra, Saganov dres, závan olympiády a divadlo

Týždeň prinesie množstvo lákadiel. Pozrite sa, na čo všetko si môžete skočiť v Trnave ale aj v okolí. Prinášame vám pestrý program.

Ilustračný obrázok k článku Pestrý týždeň v Trnave a okolí: Kultúra, Saganov dres, závan olympiády a divadlo
Zdroj: TASR

Kam na vysokú

30. január od 09.00 do 14.00 hod., Mestská športová hala, Trnava

Prezentovať sa bude viac ako dvadsaťpäť univerzít a vysokých škôl zo Slovenska a zahraničia. Výstavia prinesie poradenstvo a interaktívne ukážky. Vstup je voľný.

Kinečko: Island

31. január od 21.00 do 00.00 hod., Zelený kríček, Štefániková 24, Trnava

Trnavské kino láka všetkých milovníkov cestovania a nevšedných krás prírody. Potulky si odprednáša mladá Slovenka, ktorá momentálne pracuje ako sprievodkyňa pre zahraničných a slovenských klientov, ktorým ukazuje tie najkrajšie miesta Islandu, ale aj krásy skryté pred očami veľkých davov turistov.

Podľa slov organizátorov na prednáške prezradí všetko, čo vie o cestovaní po Islande. Dá tipy a triky ako sa na Island dostať, ako cestovať na Islande a aj ako si nájsť najvhodnejšie ubytovanie. Porozpráva vám aj vtipné zážitky s turistami, ktorí na Island prídu totálne nepripravení.

200 (k)rokov od prvého bicykla

31. január od 14.00 hod. do 17.00 hod., v Nyáryovskej kúrii v Bučanoch

Ako by bicykloval Sagan pred dvesto rokmi? Tejto odpovede ale aj omnoho viac, sa dočkáte v Nyáryovskej kúrii v Bučanoch. Zbierka bicyklov z 19. a 20. storočia, z dielne svetoznámych výrobcov, ale aj predchodcov prvých dvojkolesových tátošov, či lákavý dres s podpisom Petra Sagana, ktorý je magnetom nielen pre najmenších – to je len zlomok zaujímavej zbierky, v tamojšej dedinke pri Trnave. Výstavu uporiadatelia ukončia súčasne v tento posledný januárový deň.

Detské športové hry

1. február od 8.00 do 12.00 hod., v telocvični Základnej školy na Spartakovskej ulici, Trnava

Trnava sa stane súčasťou podujatia s názvom Pochodeň slovenského olympijského tímu, ktoré vzniklo v spolupráci so Slovenským olympijským výborom. Chystané podujatie má poslúžiť ako propagácia slovenského olympijského tímu. Malí športovci si vyskúšajú niekoľko disciplín. Ako informuje Slovenský olympijsky výbor, na súťažiacich čaká prekážková dráha „Formula“ (šprint, slalom, beh cez prekážky), štafetový beh v kombinácii šprint a beh cez prekážky, skok do diaľky z miesta štafetovou formou, odhod z kolien plnou loptou cez hlavu, beh cez frekvenčný rebrík a preskakovanie piatich olympijských kruhov.

Divadlo: Sluha dvoch pánov

2. február, o 19.00 hod., Divadlo Jána Palárika v Trnave, Trojičné námestie 2, (veľká sála)

Najznámejšia komédia talianskeho majstra veseloherného žánru Carla Goldoniho sa vracia opäť na javisko trnavského divadla. Goldoni vo svojej tvorbe vychádzal z tradície jednej z najvýraznejších škôl európskeho komediálneho divadla z commedie dellʼarte, inšpiroval sa jej originálnymi príbehmi, iskrivými situáciami i populárnymi typmi postáv.

Sluha dvoch pánov je jedna z najpopulárnejších a najúspešnejších hier, ktoré uvádzajú divadlá po celom svete, táto hra ponúka výnimočnú rolu pre majstrov hereckého umenia – hlavnú postavu sluhu Truffaldina, ktorý si trúfa naozaj na všetko. Každú situáciu a každý problém rieši originálnym a najmä vtipným spôsobom. Autor však o nič neochudobňuje ani ďalšie postavy. Hoci v hre ide o vážne veci lásky, ba aj o život, dominuje jej séria komických zámen, omylov a nedorozumení. V režijnom naštudovaní Juraja Bielika sa môžu diváci okrem plejády zábavných postáv a situácií tešiť aj na živý hudobný sprievod.

Maľovaná fotografia

3. február o 17.00 hod., Kaštieľ Chtelnica

Malokarpatská galéria – Kaštieľ Chtelnica pozýva na otvorenie vernisáže Veroniky Otepkovej s názvom Maľovaná fotografia. Vychutnajte si jej diela, ktoré sú digitálne kolorované a upravované. Výstava potrvá do 18. februára 2018.

Modrý vták

4. február o 16.00 Divadlo Jána Palárika, Trojičné námestie 2, (veľká sála)

Nenechajte si ujst zaujímavé predstavenie v našom meste. Symbolistická hra, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Mauricea Maeterlincka Modrý vták, patrí ku klenotom svetovej dramatickej tvorby určenej deťom. Autor v nej magickým spôsobom popisuje snovú výpravu dvoch detí za tajomným “modrým vtákom“. Je to rozprávková metafora o hľadaní ľudského šťastia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM