Správy

Piešťany zažívajú prílev turistov z Izraela: Priamu leteckú linku chcú zachovať

Trnavský kraj je pre Izrealčanov atraktívnym cieľom. Lákajú ich liečivé pramene, ale aj prírodné scenérie a kultúrne podujatia

Ilustračný obrázok k článku Piešťany zažívajú prílev turistov z Izraela: Priamu leteckú linku chcú zachovať
10
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Priame letecké spojenie medzi Piešťanmi a Tel Avivom, ktoré funguje od tohto roka, prispieva k zvyšovaniu záujmu izraelských turistov o dovolenku v Trnavskom kraji. Aj na základe rastúceho záujmu o destináciu sa pripravuje dohoda o pokračovaní leteckej linky od februára 2024. Informoval o tom komunikačný odbor Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktorý je majoritným akcionárom piešťanského letiska.

Predbežne s pokračovaním počítajú aj izraelské cestovné kancelárie. Priemerná vyťaženosť letov Tel Aviv – Piešťany – Tel Aviv je na úrovni 50 percent. Údaj zahŕňa aj aktuálny stav predaja leteniek na všetky lety realizované v tomto roku. Linka, ktorá bola spustená začiatkom mája, bude fungovať do polovice novembra s príletom i odletom z Piešťan vždy v stredu.

Prečítajte si tiež

Turistov pribúda

Lákadlom na Slovensku je pre turistov z Izraela možnosť využitia piešťanských kúpeľov. Podľa údajov Štatistického úradu SR strávili minulý rok návštevníci z Izraela v Trnavskom kraji v priemere 11,75 noci, pričom priemer všetkých zahraničných turistov bol 3,61 noci.

Od januára do júla 2023 zavítalo do Trnavského kraja 1 792 turistov z Izraela, v hoteloch a penziónoch na jeho území sa postarali o 18 125 preno­covaní.

Za rok 2019, ktorý bol z pohľadu cestovného ruchu na Slovensku rekordný, strávilo 4181 návštevníkov z Izraela na území Trnavského kraja 51 352 nocí. Trend nárastu počtu týchto turistov potvrdzujú aj štatistiky Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany. Od januára do júla 2023 strávilo 1 516 hostí z Izraela na Kúpeľnom ostrove dohromady 17 066 nocí.

V septembri sa v Tel Avive konala spoločná prezentácia krajín Vyšehradskej štvorky s názvom Discover Central Europe s cieľom prilákať izraelskú klientelu do strednej Európy. Každú krajinu reprezentovalo šesť subjektov. Slovensko bolo zastúpené aj Krajskou organizáciou cestovného ruchu Trnavský kraj.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Piešťanské letisko privítalo prvý priamy let z Izraela
10
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM