Samospráva

Po tridsiatich rokoch sa dočkali: Cesta "nikoho" bude konečne v správe kraja

Cesta z Horných Orešian do Majdánskeho nemala 30 rokov majiteľa ani správcu. Veci sa však konečne pohli.

Ilustračný obrázok k článku Po tridsiatich rokoch sa dočkali: Cesta "nikoho" bude konečne v správe kraja
6
Galéria
Zdroj: facebook.com/TrnavskyKraj

Ministerstvo dopravy a výstavby SR zaradilo k 15. decembru cestu do Horných Orešian – miestnej časti Majdánske do cestnej siete.

Na žiadosť Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) dostala táto takmer 1 700 metrov dlhá komunikácia, ktorá vyše 30 rokov nemala vlastníka ani správcu, označenie III/1305.

Cesta nikoho

„Problém s ‚cestou nikoho‘ sa nepodarilo vyriešiť v uplynulých desaťročiach. Kompetentné orgány si ho medzi sebou posúvali ako horúci zemiak. V priebehu troch rokov sa nám podarilo zaradiť ju do cestnej siete a blížime sa k jej prebraniu do nášho majetku a správy,“ uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Vysporiadanie pozemkov

Zaradenie komunikácie do cestnej siete, o ktoré TTSK požiadal v júli 2020, je kľúčovým predpokladom na umožnenie zabezpečenia jej riadnej správy, údržby a aj rekonštrukcie. „Cieľ sa nám podarilo naplniť. Aby sme mohli túto komunikáciu prevziať do správy, bolo potrebné majetkovo vyrovnať pozemky ležiace pod ňou, tiež zosúladiť šesť verejných subjektov a niekoľkých súkromných vlastníkov. Tento proces aktuálne finalizujeme. Súčasne požiadame Lesy SR a Slovenský vodohospodársky podnik o delimitáciu časti pozemkov, teda ich bezodplatný prevod,“ doplnil Viskupič.

Na tohtoročnom marcovom zasadnutí zastupiteľstva poslanci TTSK schválili prvé prevody pozemkov pod komunikáciou do vlastníctva kraja. O ďalšom rozhodli na svojom zasadnutí 9. decembra. Cesta je veľmi dôležitá pre obyvateľov miestnej časti Majdánske, zabezpečuje ich dopravné spojenie s obcou Horné Orešany a okolím. Využívaná je aj ako cyklotrasa.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Cesta Majdánske - Horné Orešany
6
Galéria
Zdroj: facebook.com/TrnavskyKraj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM