Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Pomník nespravodlivo prenasledovaných: Kocka pripomína krivdu z čias komunizmu

Kocka, symbolizujúca slovenský národ roztínaný na pol, stojí v Ružovom parku, pri Krajskej knižnici Juraja Fándlyho.

Ilustračný obrázok k článku Pomník nespravodlivo prenasledovaných: Kocka pripomína krivdu z čias komunizmu
5
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Pomník nespravodlivo prenasledovaných v rokoch 1948 – 1989 je jedným z mladších pamätníkov na území Trnavy. Stojí tu od roku 2006. Jeho slávnostnému odhaleniu predchádzala svätá omša v Kostole sv. Heleny, ktorú celebroval biskup Dominik Tóth spolu s evanjelickým farárom Hargašom. Tí ho spoločne požehnali, pričom boli k jeho podstavcu kladené vence, každý z inej strany pamätníka. Nie každému však bolo toto umelecké dielo s hlbokým historickým významom po vôli.

Pamätník už rok po jeho osadení prekryl mladý výtvarník imitáciou panela z bytového domu.

Učinil tak na základe slov, že pamätník je dobrý akurát tak ako podstavec pod skutočné umelecké dielo. Široká verejnosť však jeho nadšenie nezdieľala. Tento čin predseda Zväzu protikomunistického odboja v Trnave chápal ako pošliapanie pamiatky obetí komunistického režimu a dielo študenta bolo odstránené.

Pamätník dalo postaviť mesto na podnet A. Salvianyho, predsedu zväzu. Na základe súťaže vypísanej mestom, komisia vybrala návrh od reštaurátora, Tomáša Kucmana. Víťazným návrhom bol kamenný blok v tvare kocky symbolizujúcej národ. Trhlina v strede predstavuje podľa autora sily z minulosti, ktoré sa snažili náš národ roztrieštiť.

Oceľová reťaz zobrazuje niečo, čo ho drží po kope. Ľudí. Jedno jej oko má symbolizovať jedného disidenta. „Vďaka ti, bože, čos ráčil slovenskému rodu, láskavo vrátiť slovenskú zas hrudu, aby žil na nej jarma pozbavený,“ píše sa na podstavci. Slová, vyryté na mosadznej platni, sú vyňaté z hymnickej chrámovej piesne, ktorú zložil Mikuláš Schneider-Trnavský pre rímsko-katolícku cirkev. V kamennom bloku je vyrytý dátum 1948–1989 symbolizujúci vznik a zánik komunistického režimu.

Prasklina na pamätníku mala byť pôvodne veľa výraznejšia. Autor sa však obával, že monument by sa mohol pod vplyvom nepriaznivých poveternostných podmienok roztrhnúť. Na tomto mieste predtým stál pamätník honvédov, ktorý v päťdesiatych rokoch mesto presťahovalo k novému cintorínu.

Foto: ilustračné

Pomník nespravodlivo prenasledovaných
5
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM