Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Tri postavy zdobiace Promenádu: Súsošie budí vášne aj po tridsiatich rokoch

Tri postavy v nadživotnej veľkosti boli vytvorené na oslavu štyridsiateho výročia združstevňovania. Súsošie dodnes skrášľuje Bernolákov sad, promenádu.

Ilustračný obrázok k článku Tri postavy zdobiace Promenádu: Súsošie budí vášne aj po tridsiatich rokoch
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Pamätník poľnohospodárstva stojí pri Bernolákovej bráne. Skrášľuje vstup do Promenády, smerom k stanici. Protiľahlú časť Bernolákovho sadu zase zdobí socha Antona Bernoláka. Súsošie vzniklo v roku 1989. K štyrid­siatemu výročiu socializácie poľnohospodárstva ho vytvoril akademický sochár Ladislav Snopek v spolupráci s architektom Dušanom Kmetym. Na podnet okresnej poľnohospodárskej správy v Trnave sochár vytvoril tri postavy. Dve z nich držia stuhu a sprevádzajú ženu nesúcu dožinkový veniec.

Na mramorovom podstavci nájdeme okrem bronzových figúr pluh s nápisom: „Ako poľnohospodár hrdý som, že obrábam zem, počúvam jej reč živú, dorobím vám chleba skyvu kde sa len po vlasti hnem chlieb s vami jem.“

Združstevňovanie sa odohralo začiatkom 50.rokov minulého storočia vo vtedajšom Československu. Majitelia pôdy či domácich zvierat svoj majetok odovzdali do spoločného užívania, do družstva. Kolektivizácia sa stretla s veľkou vlnou odporu. Farmári a gazdovia považovali vzdanie sa svojho majetku za neprijateľné. Statkári však nemali na výber. Tí čo so nesúhlasili, boli obvinení z rozvracania zriadenia či protištátnej činnosti a často skončili vo väzení.

Vlnu kritiky a odporu si nevyslúžilo len združstevňovanie samotné. Rozporuplné vyjadrenia sprevádzalo i samotné osadenie sôch.

Nie všetkým sa Súsošie poľnohospodárov pozdáva. Súsošie znázorňujúce oslavu združstevňovania osadili tesne pred Nežnou revolúciou. Od doby svojho vzniku síce nebolo nikdy odstránené, no počas jeho existencie však padlo viacero návrhov na to, aby sochy oslavujúce združstevňovanie zmizli. Pred vyše desiatimi rokmi Pamätník poľnohospodárstva dostal novú „fazónu“. Poľnohospodárov v roku 2008 neznámy „umelec“ vyfarbil.

Neznámy sa rozhodol vziať osud súsošia do vlastných rúk. Pokreslené grafitmi bolo už mnohokrát aj predtým. No v júni toho roku sa ktosi rozhodol premeniť poľnohospodárov na umelecké dielo. O tom, či mal škandalózny počin hlbšiu myšlienku a išlo o určitý protest proti významu sôch, alebo sa len ktosi mal potrebu kreatívne vyžiť na cudzom majetku sa veľa polemizovalo.

Žene držiacej dožinkový veniec umelec namaľoval krikľavo zelené šaty a veniec premenil na muchotrávku. Druhej žene sa ušla biela róba a mužovi biela košeľa a červené nohavice. Niektorým sa tento počin páčil. Sochy vraj pôsobili pozitívnejšie. Iní ho zase zatracovali. Išlo predsa o vandalský čin a porušenie práv autora. Mesto tento čin zavrhlo s tým, že sú aj iné cesty ako vyvolať diskusiu, či prejaviť nesúhlas s ideou umeleckého diela, a nechalo farbu odstrániť.

Foto: ilustračné

Pamätník poľnohospodárstva v Bernolákovom sade
2
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM