Samospráva

Poslanci hlasovali o poplatku za miestny rozvoj: Trnava ho napokon vyberať nebude

Mestskí poslanci rokovali o poplatku za miestny rozvoj. Hlasovaním napokon rozhodli, že Trnava ho od stavebníkov vyberať nebude.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci hlasovali o poplatku za miestny rozvoj: Trnava ho napokon vyberať nebude
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Po dlhej diskusii v pléne mestského zastupiteľstva pripravený návrh nového všeobecného nariadenia (VZN) v utorok v hlasovaní nedostal potrebnú trojtretinovú väčšinu hlasov.

Ako dopadlo hlasovanie?

Trnava sa tak priradila k mestám a obciam, ktoré sa rozhodli tento poplatok neuplatňovať, hoci na rozdiel od iných trnavská radnica prešla až do štádia prípravy návrhu s vyčíslenými poplatkami. Z 29 prítomných poslancov však za bolo iba 16, sedem poslancov bolo proti a šiesti sa hlasovania zdržali. Do hlasovania už pritom išiel pozmenený variant, ktorý počítal z poplatkami iba za komerčné stavby.

Veľký rozmach

Dôvodom, prečo mesto chcelo pristúpiť na vyberanie poplatku za miestny rozvoj, bolo, že Trnava zaznamenáva už niekoľko rokov veľký rozmach výstavby. V rokoch 2011 až 2015 bolo postavených zhruba 362 000 m2 podlahovej plochy. Výstavba vyvoláva potreby budovania ďalšej technickej, ale aj sociálnej infraštruktúry, čo predstavuje tlak na výdavky v rozpočte samosprávy.

V pôvodnom návrhu sa hovorilo o poplatku za stavby na bývanie 10 eur za každý začatý m2, ostatné kategórie stavieb a jednotlivé časti mesta mali poplatky od 35 eur za m2 po 5 eur za m2. Poslanec Tibor Pekarčík (klub Lepšia Trnava) predniesol v rozprave návrh, aby sa poplatok obmedzil iba na komerčné stavby. Poslanec Juraj Novota (nezávislý) vyrubenie poplatkov označil za motivujúci krok, ktorý usmerní výstavbu do lokalít, kam mesto potrebuje.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM