Monika Hanigovská Rôzne

Idete centrom a možno o nich ani netušíte: Takéto zaujímavosti ukrývajú trnavské múry

Po uliciach centra nášho mesta chodíme pravidelne, no nie vždy je čas na chvíľu zastaviť a poobzerať sa po okolí. Aké zaujímavosti skrývajú trnavské múry?

Ilustračný obrázok k článku Idete centrom a možno o nich ani netušíte: Takéto zaujímavosti ukrývajú trnavské múry
7
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Viacerým z nás na ne už len málokedy padne zrak, no sú na nich zaujímavé informácie, ktoré si je dobré pripomínať a nezabúdať na ne. Hovoríme o pamätných tabuliach, ktoré sa nachádzajú na niektorých múroch budov v Trnave.

Nechajte sa teraz na chvíľu vtiahnuť na potulky konkrétne našim centrom a pozrite si bližšie, čo môžete zočiť na jednotlivých tamojších pamätných tabuliach.

Na budove divadla

Aj Trnava zažila nežnú revolúciu. Tá v našom meste odštartovala 23. novembra 1989, keď sa uskutočnil improvizovaný míting aj s ozvučením. Pripomienku tejto udalosti nájdeme na Trojičnom námestí. Práve pri divadle sa totiž zhromažďovali nespokojní ľudia. „Trnavčania, v novembri 1989 sme na tomto námestí zdvihli svoj hlas proti totalitnému režimu. Nezabudneme,“ hlása pamätná tabuľa zasadená dňa 17. novembra 2009 na budove Divadla Jána Palárika.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Okrem zhromažďovania Trnavčanov v okolí divadla sa 24. novembra stal jeho balkón akousi rečníckou tribúnou. Na balkóne sa postupne vystriedali aj mnohé známe osobnosti. Nechýbali napríklad Meky Žbirka, Marián Labuda, Stano Dančiak, Jaro Filip, Ladislav Chudík, Anton Srholec, Soňa Valentová a ďalší.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Jediná zo západu Slovenska

Na Univerzitnom námestí nájdeme ďalšiu hmatateľnú spomienku na našu históriu. Tá sa viaže nielen s Trnavou, ale aj s temným obdobím druhej svetovej vojny a hrdinstvom mnohých mužov z nášho kraja. Týka sa Slovenského národného povstania. K nemu sa totiž pričlenila Trnavská posádka ako jediná zo západu Slovenska. Odchod Trnavskej posádky do SNP pripomína aj dnes pamätná tabuľa na budove Vojenského archívu, ktorá sa nachádza už na spomínanom námestí v centre nášho mesta. „Z tejto budovy, sídla Trnavskej posádky, 30.8. 1944 odišlo do SNP 3500 bojovníkov. Nezabudneme na ich hrdinstvo,“ stojí vytesané na nej. V období druhej svetovej vojny slúžil objekt ako vojenské kasárne.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Ďalšiu pamätnú tabuľu v centre Trnavy môžete nájsť na zadnej časti Kostola svätého Jakuba, ktorý je obyvateľmi prezývaný aj ako Františkánsky kostol. „Spomienka na mužov z Trnavy a okolia, ktorí boli v rokoch 1950 – 1954 ako politicky nespoľahliví, komunistickým režimom povolaní do Pomocných technických práporov – vojenských táborov nútených prác. Boli to prevažne kňazi, bohoslovci, rehoľníci a synovia roľníkov a živnostníkov,“ píše sa na tabuli. Tú dňa 22.10. 2015 osadila Konfederácia politických väzňov Slovenska.

Ďalšiu pamätnú tabuľu na historickú udalosť nájdeme na trnavskej radnici. Po pravej strane je vidieť spomienka na povýšenie Trnavy na mesto. „V jubilejnom roku republiky Československej oslávila Trnava sedemsté výročie povýšenia na mesto. Na pamiatku toho zasadil zastupiteľský zbor mesta Trnavy dňa 11. septembra 1938 túto pamätnú tabuľu,“ ohlasuje.

V centre Trnavy však okrem pamätných tabúľ, ktoré sú venované historickým udalostiam, môžete naraziť aj na pamätné tabule, ktoré odkazujú na rôzne významné osobnosti. O nich vám prezradíme viac už čoskoro v našom pripravovanom článku.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: Aj takéto pamätné tabule nájdete v centre Trnavy
7
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM