Dominika Handzušová Samospráva

Poslanci schválili vyrovnaný návrh rozpočtu: Rok 2015 nepočíta s veľkými investíciami

Oproti minulému roku je rozpočet pre 2015 nižší. Rok 2014 totiž priniesol niekoľko veľkých investičných akcií, napríklad rekonštrukciu pešej zóny, tribúnu na Slávii či okružnú križovatku.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili vyrovnaný návrh rozpočtu: Rok 2015 nepočíta s veľkými investíciami
Foto: Dominika Handzušová

Mesto Trnava bude v nasledujúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške 45,3 milióna eur na strane príjmov i výdavkov. Poslanecký zbor prijal návrh rozpočtu na rok 2015 na svojom poslednom pracovnom zasadnutí v končiacom sa volebnom období v utorok 11. novembra.

Bohatá rezerva

„Nechceme, aby mesto bolo v prvých mesiacoch roka v rozpočtovom provizóriu. Nikdy sme to nerobili a aj teraz sme sa rozhodli o rozpočte rokovať a nenechať to až na nasledujúce zastupiteľstvo,“ konštatoval primátor Trnavy Vladimír Butko. Viacero bodov programu totiž poslanci odsunuli až pre novú garnitúru.

V rezervnom fonde bude mať podľa primátora samospráva okolo 2,5 milióna eur, čo je, ako dodal, veľký manévrovací priestor pre ďalšie aktivity, ktoré schválený rozpočet nezahŕňa. Oproti minulému roku je však rozpočet 2015 nižší o 5 miliónov eur na strane výdavkov a 6,5 milióna eur na strane príjmov. Poslanci odobrili aj sadzby miestnych daní pre rok 2015, ktoré zostali na úrovni roka 2014.

Nové investičné akcie

Výdavky roku 2015 sú rozpočtované v 21 programoch. V bežných výdavkoch sú plánované všetky aktivity vyplývajúce zo samosprávnych funkcií mesta a výdavky na prenesený výkon štátnej správy a sú porovnateľné s rokom 2014. Kapitálové výdavky sú rozpočtované vo výške 5 miliónov eur, sú na investície pokračujúce z roku 2014 a aj na novozaradené investičné akcie hlavne v programoch doprava, životné prostredie, verejné osvetlenie, školstvo, mládež a šport.

Medziročne sú kapitálové výdavky rozpočtované nižšie o zhruba 3,9 milióna eur hlavne z dôvodu, že v roku 2014 boli realizované veľké investičné akcie ako rekonštrukcia pešej zóny, výstavba okružnej križovatky Bratislavská-Strojárenská, výstavba herného areálu Beethovenova, prípadne výstavba tribúny na atletickom štadióne Slávia a ďalšie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM