Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Posledný prázdninový týždeň je tu: Nabitý skvelými akciami v Trnave aj v okolí

Hoci sa prázdniny blížia ku koncu, v Trnave je na pláne množstvo podujatí, na ktorých si môžete naplno užiť najbližšie dni.

Ilustračný obrázok k článku Posledný prázdninový týždeň je tu: Nabitý skvelými akciami v Trnave aj v okolí
Zdroj: TASR

Leto na korze 2019

Leto na korze opäť prinesie kultúrne zážitky pre všetkých. Na programe sú koncerty, tanec, divadlá, predstavenia pre deti… To všetko priamo pred radnicou na Hlavnej ulici.

Augustový program začína o 18:00. Tí najmenší si prídu na svoje v stredu, piatok a nedeľu.

  • pondelok 26.8. Kamión /country
  • utorok 27.8. Rezofonica – Henrich Novák & Peter Luha
  • streda 28.8. Divadlo na Hojdačke – Žabí kráľ /divadlo pre deti
  • štvrtok 29.8. Kristan /bossa nova jazz-pop
  • piatok 30.8. Talostan /kúzelník
  • sobota 31.8. Vrbovskí víťazi /priemyselný folklór

Stredoveká prešovačka

V piatok 30. augusta od 15:00 na nádvorí radnice

Strávte piatkový podvečer a večer v spoločnosti vína. Jedinečné podujatie svojho druhu na Slovensku vám priblíži dávnu, ale slávnu históriu vinárstva a vinohradníctva v regióne Tirnavia prostredníctvom hraných scénok zo života vinárov.

Šliapanie hrozna v kadi bosými nohami krásnych dievčat, dobová hudba a ochutnávka vín vytvoria jedinečnú atmosféru Stredovekej prešovačky na nádvorí trnavskej radnice. Tradícia vinárstva a vinohradníctva v regióne Tirnavia ožije prostredníctvom hraných scénok zo života vinárov, ktorí vás uvedú do tajomstiev zberu hrozna a výroby vína, kedysi tu dôležitej obchodnej komodity.

Výstava: Harmónia hodvábu a skla

Od 1. augusta do 6. októbra v Západoslovenskom múzeu v Trnave

Adele Melišekovej Dojčanovej učaroval hodváb a venuje sa aj maľbe na sklo. Svoje diela vystavuje doma i v zahraničí a za tvorbu dostala už niekoľko ocenení. Od roku 2013 žije, pracuje a tvorí v Trnave, jej autorskú výstavu nájdete v múzeu.

Zaži trnavské remeslá

V utorky na ihrisku v Sade Antona Bernoláka (promenáda), vo štvrtky na ihrisku v Kamennom mlyne vždy od 17:00 do 19:30.

S dielničkou U Zlatej priadky môžete využiť prázdninový čas zaujímavo a tvorivo, spoznať históriu a zažiť niečo z techník tradičných trnavských remesiel ako sú paličkovanie, tkanie na krosienkach, podmaľba na sklo, drôtovanie… Dielničky sú predovšetkým pre deti od 5 rokov.

Bezplatné tvorivé popoludnia povedú skúsení lektori. Konať sa budú dvakrát týždenne počas celých prázdnin do 29. augusta. V prípade nepriaznivého počasia sa záujemcovia zídu v Dielničke u Zlatej priadky, ktorá sa nachádza v budove Univerzity sv. Cyrila a Metoda na Námestí Jána Herdu, alebo na Nádvorí.

Preßburger Balkan Band

V piatok 30. augusta o 20:00 na Nádvorí

Preßburger Balkan Band je prvým interpretom balkánskej hudby na Slovensku s autentickým zastúpením muzikantov z Balkánu.

Spoznajte Trnavu tak, ako ju zažili králi

Od pondelka až do piatku vždy o 10:00 pred Mestskou vežou

Trnava je unikátne mesto na Slovensku, a preto si zaslúži, aby ju ľudia mali možnosť spoznať nie len ako kultúrne mesto, ale aj jej nádhernú zbierku pamiatok, vďaka ktorým ju právom mnohí označujú Malý Rím. Mesto má počas celého júla a augusta pripravené prehliadky mesta so sprievodcom.

Zažite návrat do minulosti a spoznajte stredovekú Trnavu. Vydajte sa na cestu poznávania kráľovského mesta. Prehliadky sú pre všetkých návštevníkov zdarma. Na prehliadku sa nemusíte nikde nahlasovať, stačí jednoducho prísť a nechať sa sprevádzať. Zúčastniť sa jej môžu aj anglicky hovoriaci turisti.

Koncert: Kollárovci

V piatok 30. augusta o 19:00 v Mestskom amfiteátri

Kapela Kollárovci je originálnym zoskupením mladých, talentovaných hudobníkov. Ich živá hudba, temperamentný spev a humorné slovo vytvoria nezabudnuteľnú atmosféru aj v Trnave.

Bienále plastiky malého formátu 2019

Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia

Bienále plastiky malého formátu predstavuje komornú 3D tvorbu mladej a strednej generácie slovenských vizuálnych umelcov a prizvaných hostí zo zahraničia, vytvorenú prevažne v priebehu posledných dvoch-troch rokov. Medzinárodná výstava sochárskej tvorby zameraná na drobnú plastiku, objekt a reliéf potrvá od 1. augusta do 13. septembra 2019.

Vystavujú: Marcin Berdyszak (PL), František Bohunický, Ján Hrčka, Katarína Kissoczy, Martin Kochan, Patrik Kovačovský, Bohuš Kubinský, Helena Lukášová (CZ), Palo Macho, Róbert Makar, Stefan Meisl (D), Ľubo Mikle, Miroslav Pallo, Mira Podmanická, Vika Shumskaya (UKR), Ivana Sláviková, Michal Šuda, Iveta Tomanová, Miroslav Trubač, Vlad Yurashko (UKR). Kurátorom je Roman Popelár.

Festival: Trnavské organové dni

V piatok 30. augusta o 20:00 v Bazilike sv. Mikuláša

Medzinárodný festival Trnavské organové dni privádza do Trnavy už od roku 1996 špičku hudobnej organovej scény. V rámci 24. ročníka festivalu sa na na historických organoch Baziliky sv. Mikuláša v Trnave predstavia DINA IKHINA & DENIS MAKHANKOV, organové duo / RUS (J. S. Bach, J. Demessieux, Kh. Kuschnarev, D. Bernard, G. Muschel, A. Chekalin).

Divadlo Na Peróne: Premena

V stredu 28. augusta o 20:00 na Nádvorí

Divadlo predstaví Kafkove dielo tak, ako ste ho doposiaľ nepoznali. Neurčité agresívne sily, ktoré na jeho postavy pôsobia, sú prirovnané k monštruóznej mašinérii štátu, či k absurdnej existencii. Kafkovu Premenu, kde sa Gregor Samsa, pôvodne živiteľ rodiny, premení na odpudivý hmyz, táto hra prirovnáva ku konkrétnemu vládnemu predstaviteľovi.

Zrazu sme na Slovensku, kde sa pravidelne organizujú protesty tých, ktorí chcú „ten odporný hmyz dostať z (bonaparteho) bytu“. Je tu však paralela medzi rodinou a štátom. Samsovci len pomaly prichádzajú na to, že nemusia byť živení svojím synom, že sa vedia emancipovať, nájsť si prácu a žiť samostatne, bez závislosti na ich pôvodnom živiteľovi. Kým to však pochopia, pripomínajú ľudí, ktorí sú ochotní prehliadať holé fakty o stave (nielen slovenskej) reality.

75. výročie Slovenského národného povstania

V našom regióne sa SNP spája predovšetkým s Trnavskou posádkou. Tá 30. augusta 1944 ako jediná zo západného Slovenska odišla do povstania. Pri tejto príležitosti je pripravených viacero podujatí:

  • 28. augusta o 19:00 premiéra divadelnej hry MATKY
  • 29. augusta o 19:00 v záhrade Západoslovenského múzea v Trnave založia VOJENSKÝ HISTORICKÝ TÁBOR, ktorý bude pre verejnosť prístupný aj 30.8. od 9:00 do 20:00 a 31.8. od 9:00 do 12:00
  • 30. augusta v centre mesta DOBOVÉ ŠTYLIZOVANÉ UKÁŽKY z pouličných akcií v prevedení klubov vojenskej histórie
  • 30. augusta o 10:00 PIETNA SPOMIENKA pri Pamätníku SNP
  • 30. augusta o 17:00 v Západoslovenskom múzeu v Trnave vernisáž výstavy PADLI, ABY SME MY ŽILI – Trnavská posádka a odboj na západnom Slovensku a uvedenie publikácie TRNAVA A SNP – protifašistický odboj v Trnavskom kraji.
  • 30. augusta o 18:30 – zo Západoslovenského múzea v Trnave ODCHOD TRNAVSKEJ POSÁDKY DO POVSTANIA a následne príchod nemeckých jednotiek do Trnavy

Balkan Bashavel

V piatok 30. augusta o 20:00 na Zelenom kríčku

Rytmy balkan beats, gypsy, reggae a world music znova zaznejú na pôde Zeleného kríčku. V Trnave štartuje kombo MALALATA a Libčo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM