Júlia Vargová Kultúra

Povstanie si v Trnave pripomenieme vo veľkom: 75. výročie doplní množstvo podujatí

Na programe sú okrem pietnej spomienky tematické akcie Západoslovenského múzea, Knižnice Juraja Fándlyho, Divadla Jána Palárika aj Mesta Trnava.

Ilustračný obrázok k článku Povstanie si v Trnave pripomenieme vo veľkom: 75. výročie doplní množstvo podujatí
2
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Slovenské národné povstanie chcú pri príležitosti spomienkových osláv jeho 75. výročia priblížiť trnavské kultúrne inštitúcie i samotné mesto malým aj veľkým.

Akcie pripomínajúce povstanie nie sú určené len pre pamätníkov, ale zároveň pre všetkých, ktorí by si túto významnú historickú udalosť našich dejín chceli pripomenúť, či pre tých najmenších, ktorí by sa o SNP chceli niečo dozvedieť.

Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave predstavuje knihy o Slovenskom národnom povstaní a odchode Trnavskej posádky na povstalecké územie.

Prázdninový superklub pre deti chystá 21. augusta popoludnie s názvom Jakubko Zelinovie alebo ako aj malé deti vedeli, kto boli partizáni a pripravená je aj výstava.

Ako mesto uvádza v programe zverejnenom na facebooku, počas 75. výročia Slovenského národného povstania si skutočne bude z čoho vyberať.

Premiéra divadelného predstavenia Matky

28. augusta (streda) o 19:00, Divadlo Jána Palárika v Trnave

Divadelnú hru Matky napísal mladý režisér Matúš Bachynec na motívy románu súčasného slovenského prozaika Pavla Rankova. Zobrazuje príbehy matiek a ich detí v rôznych etapách našej histórie. Dejom nás sprevádza Zuzana Lauková, ktorú na konci 2. svetovej vojny neprávom odsúdili na nútené práce v ruskom gulagu.

Založenie vojenského tábora

29. augusta (štvrtok) o 19:00, záhrada Západoslovenského múzea v Trnave

V múzejnej záhrade sa usadia vojenské tábory aj s technikou. O založenie vojenského tábora sa postará Klub vojenskej histórie Trnavská posádka.

Prehliadka tábora a vojenskej techniky pre verejnosť je naplánovaná na 30. augusta (piatok) od 9:00 do 20:00 a 31. augusta (sobota) od 9:00 do 12:00. Odchod Trnavskej posádky do SNP prebehne 30. augusta (piatok) o 18:30.

Západoslovenské múzeum v Trnave pripravuje aj vernisáž výstavy Padli, aby sme my žili. Trnavská posádka a odboj na západnom Slovensku a uvedenie publikácie Trnava a SNP. Protifašistický odboj v Trnavskom kraji. V priestoroch múzea ju nájdete už 30. augusta (piatok) o 17:00.

Pietna spomienka sa uskutoční v piatok 30. augusta o 10:00 na mieste Pamätníka SNP na Univerzitnom námestí v Trnave.

V centre mesta bude v piatok 30. augusta počas celého dňa Klub vojenskej histórie Trnavská posádka predvádzať Dobové štylizované ukážky z pouličných akcií.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Pamätník SNP v Trnave
2
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM