Monika Hanigovská Rôzne

Pozor na mrazivé teploty: O život pripravili muža z Trnavského kraja

Mrazivé teploty si vyžiadali v týchto dňoch ľudské životy. V nemocnici podľahol na podchladenie aj muža z Trnavského kraja.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na mrazivé teploty: O život pripravili muža z Trnavského kraja
Zdroj: TASR

Mrazivé teploty v posledných dňoch si vyžiadali najmenej tri obete. Záchranári od nedele (25. februára) do utorka rána ošetrili 16 prípadov podchladenia, troch mužov sa im však nepodarilo zachrániť.

„Išlo o mužov z Prešovského, Trnavského a Žilinského kraja,“ približuje hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová. „Do nemocníc bolo prevezených 13 pacientov – desať mužov a tri ženy,“ dodáva.

Záchranári radia, aby občania pri vážnom podchladení kontaktovali tiesňovú linku 155. Operátor im poradí, ako postupovať a v prípade potreby vyšle záchranárov.

Krčová vysvetľuje, ako podchladenému človeku pomôcť: „Podchladenú osobu dáme do tepla, do miestnosti s bežnou izbovou teplotou a ak je to potrebné, vlhké šaty vymeníme za suché. Podávame sladený vlažný nápoj, nie horúci.“

Podchladení ľudia by v žiadnom prípade nemali piť alkohol. Ten „rozširuje cievy a podchladenému tak uniknú z tela aj posledné zvyšky tepla a zhorší sa mu zdravotný stav,“ varuje Krčová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM