Monika Hanigovská Rôzne

Trnavčanka zdedila peniaze a zošalela: Pred sto rokmi sa v meste nehovorilo o inom

Pre Gabriellu Molnár bolo nečakané dedičstvo akýmsi prekliatím. V návale zistených skutočností zošalela od veľkej radosti a bola prevezená na pozorovanie. Takáto správa zasiahla Trnavu pred vyše sto rokmi.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčanka zdedila peniaze a zošalela: Pred sto rokmi sa v meste nehovorilo o inom
2
Galéria
Foto: Dominika Handzušová

Správa sa dostala až do médií. Nečakane bohatá dedička z Trnavy zošalela. Pozrite si udalosť, ktorá zasiahla Trnavu v roku 1914 a dostala sa aj na popredné stránky vtedajšieho známeho periodika. Text sme nechali zámerne v pôvodnom znení a neupravovali sme ho. Nesie názvov „Smutné šťastie chovanice.“

„V Trnave (Nagyszombat) – ako odtiaľ sdeľujú, – sa teraz takmer nehovorí o inom, ako o šťastí Gabrielly Molnár, ktoré ju stihlo tak nečakane, že nešťastná deva zblaznela od veľkej radosti,“ informujú Slovenské noviny vydané v piatok, 1. mája 1914.

Domov našla v náhradnej rodine

Trnavčanka bola sirotou, ktorej sa ujala bezdetná rodina. „Gabriellu Molnár, ktorej rodičia zavčasu zomreli, jedna tamojšia bezdetná rodina prijala za svoju a vychovala. Medzitým pani zomrela a deva od toho času vo dne v noci starostlivé opatrovala svojho vychovávateľa, ktorý už dávnejšie bol chorý,“ opisuje týždenník pomery v tamojšej pestúnskej rodine.

Starý pán jej zanechal veľký majetok

Gabrielle ležal na srdci až tak vážny stav svojho vychovávateľa, že aj sčasti preto odmietla svojho nápadníka. „Nedávno istý mladík pýtal si devu za ženu, ale ona, poneváč pytač hol veľmi chudobný a jej vychovávateľ častejšie spomínal pred ňou, že celý svoj majetok poručí na dobročinné ciele, z druhej strany ale preto, že starého pána nechcela nechať bez opatery, pytäčovi dala košík,“ (dala mu košom, odmietla ho – pozd.red.) podrobnejšie opisujú noviny.

„Starý pán pred pár dňami zomrel a keď ho pochovali, verejný notár poslal pre devu a dal jej na vedomie, že jej vychováteľ poručil 180 000 korún,“ oznamuje ďalej periodikum, čo sa v tej dobe rovnalo veľkému majetku.

Ako informujú v závere stĺpčeka noviny, dievča na takýto nečakaný chýr zareagovalo plačom, pochytili ju kŕče, potom sa začala smiať a následne sa zase pustila do plaču. Lekár usúdil, že sa dievča zošalelo od veľkej radosti. Hneď ju doviezli do Budapešti, kde ju umiestnili do sanatória.

V našej priloženej fotogalérii si môžete prezrieť podrobne dobový článok a titulku už dnes neexistujúcich novín. Titulka pochádza z čísla nešťastnej, vyššie spomenutej udalosti. Týždenník vychádzal v Maďarsku až do roku 1944.

Článok, ktorý otriasol Trnavou: Trnavčanka si nečakané dedičstvo neužila
2
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Hl.foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM