Monika Hanigovská Kultúra

Pozrite si scénu hry pred premiérou: Neprebudeného „ušili“ na mieru trnavskému súboru

Divadlo Jana Palárika pripravuje hru Neprebudený. Vrcholné dielo slovenskej literatúry bude spracované moderne. Pozrite si návrhy Zavarského, scénografa tejto hry.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si scénu hry pred premiérou: Neprebudeného „ušili“ na mieru trnavskému súboru
5
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Divadlo Jana Palárika v Trnave (DJP) sa čoskoro predstaví verejnosti s novou premiérou. Inscenácia s názvom Neprebudený sa uskutoční 13. októbra vo Veľkej sále. Viac nám prezradila Lucia Turňová PR a marketingová manažérka tamojšieho divadla.

Ešte pred premiérou môžeme nahliadnuť na divadelné dosky. Pozrite si časť návrhov scény od Jána Zavarského, ktoré vytvoril pre Neprebudeného.

Vzniklo priamo „na telo“ hereckému súboru

„Dramatizácia poviedky Martina Kukučína Neprebudený, ktorá sa radí k vrcholným dielam slovenskej literatúry, vznikla priamo „na telo“ hereckého súboru DJP. Autorom dramatizácie a zároveň režisérom inscenácie je Peter Palik, ktorý pre DJP vytvoril úspešné inscenácie ako Malý princ a Modrý vták. Opäť spolupracuje s overeným tímom. Scénu vytvoril Ján Zavarský, kostýmy Eva Farkašová a hudbu Martin Geišberg, tentokrát však v tandeme s Danielom Špinerom. Choreografiu zveril Libuši Bachratej a Petrovi Nůskovi,“ informovala náš spravodajský portál Turňová.

Nevšedný divadelný zážitok

Divadlo pripravilo pre návštevníkov moderné spracovanie tejto hry a pokúsi sa aj o nevšedný divadelný zážitok. „Peter Palik pripravil moderné spracovanie slovenskej klasiky. Poetické obrazy Ondrášových snov v kontraste s drsnou realitou slovenskej dediny, podkreslené emotívnou hudbou Martina Geišberga a Daniela Špinera, ponúkajú divákom nevšedný divadelný zážitok. Silný príbeh a hlboký ponor do vnútra človiečika na okraji spoločnosti hovorí o krehkosti ľudskej duše, naivnej a bolestivej láske, ktorá je vykúpená smrťou hlavného hrdinu. V úlohe Ondráša Machuľu sa predstaví vynikajúci Michal Jánoš,“ prezrádza DJP.

„Kukučín patrí medzi našich najlepších autorov literárneho realizmu. Jedinečným spôsobom dokáže odkryť svojráz slovenskej dediny, popísať fungovanie a pravidlá jej spoločenstva, a presvedčivo vykresľuje konkrétne ľudské charaktery. V mnohých aspektoch je jeho tvorba nadčasová,“ hovorí Peter Palik, režisér inscenácie.

OBRAZOM: Ján Zavarský v Trnave takto „vdýchol život“ známej hre
5
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM