Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Prázdniny sa blížia ku koncu: V Trnave zábava pokračuje, čaká nás kopa super akcií

Predposledný prázdninový víkend to v Trnave bude žiť. Pripravený je zaujímavý program pre malých aj veľkých.

Ilustračný obrázok k článku Prázdniny sa blížia ku koncu: V Trnave zábava pokračuje, čaká nás kopa super akcií
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Leto na korze 2019

Leto na korze opäť prinesie kultúrne zážitky pre všetkých. Na programe sú koncerty, tanec, divadlá, predstavenia pre deti… To všetko priamo pred radnicou na Hlavnej ulici.

Augustový program začína o 18:00. Tí najmenší si prídu na svoje každú stredu, piatok, nedeľu.

  • piatok 23. august Divadlo Žihadlo – Farbičková princezná /divadlo pre deti
  • sobota 24. august Stringbow Trio /gypsy jazz, swong
  • nedeľa 25. august Divadlo Piki – Čin Čin /divadlo pre deti

Z Tapes Festival 2019

V sobotu 24. augusta o 18:00 na Nádvorí

Príďte objavovať hudbu na druhý ročník festivalu slovenského indie vydavateľstva Z Tapes. Jeden večer, jedno vydavateľstvo, kapely z rôznych kútov sveta a veľa dobrej hudby.

Stredoveké dni v Amfiku

V sobotu 24. augusta od 10:00 v mestskom amfiteátri

O jedinečnú stredovekú atnisféru sa bude starať Kompania trnavských žoldnierov. Počas celého dňa budú podávané tradičné slovenské jedlá, nápoje a grilované špeciality.

Hudobný sprievod zabezpečia Country kapely – Rolničky ( Bratislava), Jasoň (Sklené Teplice), Druhý dych ( Trnava) a VUUR ( Trnava). Vstup je zdarma.

Nočná prehliadka: Kmotra smrť a zázračný lekár

V sobotu 24. augusta od 17:00 do 21:00 na hrade Červený Kameň

Slovenské národné múzeum – Múzeum Červený Kameň vás v sobotu 24. augusta pozýva na nočné prehliadky inšpirované rozprávkou Pavla Dobšinského – Kmotra smrť a zázračný lekár.

Pôvodná slovenská rozprávka na motívy Pavla Dobšinského skrýva príbeh o chudobnom ovčiarovi, ktorý zo zúfalstva prosil už aj Smrť o pomoc. Dohodli sa a za malú službičku z neho Smrť urobila zázračného lekára, ktorý všetkým chorým pomohol vyzdravieť.

Festival: Trnavské organové dni

V nedeľu 25. augusta o 20:00 v Bazilike sv. Mikuláša

Medzinárodný festival Trnavské organové dni privádza do Trnavy už od roku 1996 špičku hudobnej organovej scény. V rámci 24. ročníka festivalu sa na na historických organoch Baziliky sv. Mikuláša v Trnave predstavia aj MARTIN BAKO, organ, STANISLAV ŠURIN, organ, CUORE BAROCCO, orchester dobových nástrojov, TOMÁŠ KARDOŠ, umelecký vedúci. (G. F. Händel)

Výstava: Harmónia hodvábu a skla

Od 1. augusta do 6. októbra v Západoslovenskom múzeu v Trnave

Adele Melišekovej Dojčanovej učaroval hodváb a venuje sa aj maľbe na sklo. Svoje diela vystavuje doma i v zahraničí a za tvorbu dostala už niekoľko ocenení. Od roku 2013 žije, pracuje a tvorí v Trnave, jej autorskú výstavu nájdete v múzeu.

Slávnosti piva a jedla 2019

V piatok 23. augusta a v sobotu 24. augusta v Sade Antona Bernoláka

Tento rok na nás opäť čaká výber toho najlepšieho z medzinárodných pivovarov, vynikajúcich gastronomických špecialít zo Slovenska a zo sveta, zábavného detského, ale i večerného programu a mnoho, mnoho ďalšieho. Podujatie odštartuje v promenáde v piatok o 15:00 a v sobotu o 10:00.

Bienále plastiky malého formátu 2019

Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia

Bienále plastiky malého formátu predstavuje komornú 3D tvorbu mladej a strednej generácie slovenských vizuálnych umelcov a prizvaných hostí zo zahraničia, vytvorenú prevažne v priebehu posledných dvoch-troch rokov. Medzinárodná výstava sochárskej tvorby zameraná na drobnú plastiku, objekt a reliéf potrvá od 1. augusta do 13. septembra 2019.

Vystavujú: Marcin Berdyszak (PL), František Bohunický, Ján Hrčka, Katarína Kissoczy, Martin Kochan, Patrik Kovačovský, Bohuš Kubinský, Helena Lukášová (CZ), Palo Macho, Róbert Makar, Stefan Meisl (D), Ľubo Mikle, Miroslav Pallo, Mira Podmanická, Vika Shumskaya (UKR), Ivana Sláviková, Michal Šuda, Iveta Tomanová, Miroslav Trubač, Vlad Yurashko (UKR). Kurátorom je Roman Popelár.

Potulky Malým Rímom: Terézia Brunšviková a detská opatrovňa

V nedeľu 25. augusta o 14:30 a o 16:30 pred Mestskou vežou v Trnave

Pozrieme sa do histórie predškolskej výchovy v Uhorsku a do poslednej budovy detskej opatrovne na Haulíkovej ulici. O dôvodoch vzniku opatrovní, ich zakladateľke Terézii Brunšvikovej, zvláštnostiach trnavskej opatrovne, vyučovacích premetoch a procese, humorných, ale aj negatívnych zápiskoch prvého a výnimočného učiteľa Antona Rehlingera nám porozpráva Slavomír Dzvoník.

Výstava SKÚTER IV – akcia mladého umenia

Do 25. augusta v Galérii Jána Koniarka – Koppelova vila

Skúter IV – akcia mladého umenia je periodické medzinárodné podujatie postavené ako reprezentatívna stredoeurópska prehliadka nastupujúcej generácie českých, slovenských a maďarských umelcov/umelkýň vo veku do 35 rokov. Kurátorom je PhDr. Vladimír Beskid.

Na výstave sa predstaví 24 oslovených umelcov a umelkýň, ktorí osobitým spôsobom reflektujú súčasný svet – prinášajú pritom celé spektrum prístupov a médií od klasickej maľby, cez fotografiu, objekt, inštaláciu až po digitálny pohyblivý obraz.

Hlavným zámerom usporiadateľov je vytvoriť periodickú platformu pre prezentáciu súčasného výtvarného jazyka, stimulovať aktuálnu tvorbu mladých a priniesť aj rodovú korektnosť výberu autorov/-riek.

Koncert dychových hudieb: Dubovanka

V nedeľu 25. augusta o 17:00 v mestskom amfiteátri

Ani tohtoročného Kultúrne leto sa nezaobíde bez koncertov obľúbených dychových hudieb. Poslednú augustovú nedeľu bude hrať dychová hudba Dubovanka, ktorá býva pravidelným hosťom letných podujatí.

Nedeľa s dychovkou

V nedeľu 25. augusta o 17:00 v areáli Nyáryovskej kúrie

Posledná augustová nedeľa patrí v Nyáryovskej kúrii vystúpeniu miestnej dychovej hudby Bučianka. V prípade nepriaznivého počasia si muzicírovanie Bučianky môžete vypočuť v Kultúrnom dome.

Zároveň budú sprístupnené expozície i aktuálne výstavy. V tradičnom otváracom čase poslednej nedele v mesiaci, od 14:00 do 18:00 môžete navštíviť Ľudské práva v zrkadle života Heleny Weinwurmovej, Malí veľkí majstri II. a výstavu Dotyk remesla, ktorá prezentuje remeselné výrobky z Bučian. Výstavy je možné navštíviť aj počas otváracích hodín v pracovnom týždni: v utorok a vo štvrtok od 9:00 do 12:00 a v stredu od 14:00 do 17:00.

Ľudové umelecké remeslá

V sobotu 24. augusta o 09:00 na hrade Červený Kameň

Tradičné ľudové umelecké remeslá a ľudovú remeselnú tvorbu si budete môcť po prvýkrát vychutnať na hrade Červený Kameň. Počas podujatia sa návštevníkom predstaví štyridsať ľudových výrobcov ako napríklad hrnčiari, keramikári, drevorezbári, tokári, sklári, drotári a mnohí ďalší. Predvedú sa aj remeselníci a Spolek u Člověka s pradením, plstením a spracovaním vlny z obdobia stredoveku. Pre deti je pripravená keramická dieľňa a pre najmenších aj drevený kolotoč.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Všimli ste si? Izba revolučných tradícií Križovany nad Dudváhom drží slovenský rekord ako najväčšie súkromné múzeum dokumentujúce relikvie z obdobia socializmu. Pozrite si fotografie z tohto úžasného miesta, ktoré rozhodne stojí za návštevu.

Izba Revolučných Tradícií Križovany nad Dudváhom
27
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM