Rastislav Búgel Rôzne

Predvianočné posedenie pre ľudí bez domova v Trnave: Rozdali kapustnicu a rybu, arcibiskup zahral na gitare

Približne sto porcií kapustnice a ryby vydali dnes v Trnave na predvianočnom posedení ľuďom bez domova a zo sociálne slabých pomerov.

Ilustračný obrázok k článku Predvianočné posedenie pre ľudí bez domova v Trnave: Rozdali kapustnicu a rybu, arcibiskup zahral na gitare
Zdroj: TASR

Pre túto chvíľu sa už tradične spája Katolícka jednota Slovenska (KJS) s mestom Trnava a Trnavskou arcidiecéznou charitou, aby takto spolu uľahčili údel tých, ktorí nemajú možnosť stráviť koncoročné sviatky v kruhu rodiny.

Pozvanie ako v predchádzajúcich rokoch si dnes nenechali ujsť predovšetkým muži žijúci počas roka na ulici. S nimi, ale i ženami i deťmi si sadli za stôl predstavitelia uvedených inštitúcií, primátor Peter Bročka i trnavský arcibiskup Ján Orosch. Ten okrem modlitby a duchovného slova spríjemnil spoločné chvíle aj dvoma vianočnými piesňami, ktoré zahral na gitare.

Popri vianočnom menu pripravili organizátori aj balíčky so základnými potravinami. „Každý rok počet účastníkov mierne narastá,“ konštatoval riaditeľ trnavského Oblastného centra KJS Štefan Kopecký. Dnes napríklad prišli na sviatočné jedlo i dve rómske rodiny s dovedna asi pätnástimi deťmi. Väčšina z tých, ktorí do spoločenskej miestnosti KJS na Novosadskej ulici zavítali, využívajú podľa Kopeckého služby KJS i charity počas celého roka. Všetkých čakala slávnostne prestretá tabula s oplátkami a po hlavnom jedle aj medovníky a koláče. Obsluhu zabezpečila Trnavská arcidiecézna charita, ktorá poskytla podľa slov riaditeľa Miroslava Dzurecha desať dobrovoľníkov.

FOTO: Predvianočné posedenie pre ľudí bez domova v Trnave
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM