BTW Správy

Prezidentka v Trnave navštívila viacero inštitúcií, prešla sa aj centrom mesta

V stredu 8. júla navštívila Trnavu prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Zdroj: TASR

Na pôde radnice sa stretla s predstaviteľmi mesta a spolu s primátorom Petrom Bročkom hovorili o dopadoch pandémie koronavírusu na mestá, o financovaní a reforme samosprávy aj o kandidatúre Trnavy na titul Európske hlavné mesto kultúry 2026. Prešla sa s ním trnavským centrom, kde pred ikonickým nápisom #TRNAVA predstúpila pred médiá na tlačovej konferencii. Tam ju čakalo niekoľko desiatok Trnavčanov.

Prezidentku dnes hostil aj trnavský župan Jozef Viskupič. Čaputová navštívila nielen Úrad Trnavského samosprávneho kraja, ale aj Galéria Jána Koniarka v Trnave.

Obe stretnutia zhodnotila ako veľmi príjemné. Podľa prezidentky majú obaja predstavitelia samosprávy viacero spoločných tém. „Obaja majú záujem budovať nové domovy sociálnych služieb a zvyšovať tak dostupnosť kvalitnej starostlivosti pre seniorov, ktorých v kraji a meste pribúda. Zhodujú sa v tom, že bez pomoci štátu a EÚ to samosprávy nedokážu. Verím, že aj na účel dlhodobej starostlivosti pre všetkých sa nám podarí využiť zdroje z nového balíka eurofondov a balíka obnovy,“ povedala prezidentka.

Stretnutie s Viskupičom

Pán župan sa mi zmienil aj o probléme v podobe chýbajúceho dobrého dopravného prepojenia zo severu na juh kraja, čoho dôsledkom je, že kamióny jazdia vo veľkých počtoch priamo cez obce po cestách druhej triedy. Verím preto, že dobudovanie tohto prepojenia sa v skorej dobe, po poctivom vyhodnotení situácie, stane aj jednou z priorít štátu.

Stretnutie s Bročkom

Pána Bročku som sa pýtala aj na plán Trnavy zabojovať o titul Európskeho hlavného mesta kultúry. Páči sa mi, že participatívny proces, ktorý započali, má snahu zadefinovať dlhodobú víziu rozvoja kultúry v meste.

Okrem zástupcov samosprávy sa prezidentka stretla aj s dvoma podnikateľkamis­poločností Klartec a Everifin, ktoré prinášajú inovatívne projekty na ochranu životného prostredia. Práve v inováciách, kultúre a ekologickej transformácii vidí Čaputová príležitosť nielen pre Trnavský kraj.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM