BTW Správy

Prezidentka vymenovala do funkcie dve sudkyne Krajského súdu v Trnave

Zuzana Čaputová v utorok v Prezidentskom paláci v Bratislave vymenovala do funkcie celkovo osem nových sudcov všeobecných súdov bez časového obmedzenia.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka vymenovala do funkcie dve sudkyne Krajského súdu v Trnave
7
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Novovymenovanými sudkyňami pre obvod Krajského súdu v Trnave sú Eva Krošlák Cmerová a Simona Vráblová.

Eva Krošlák Cmerová

Absolvovala Právnicku fakultu Trnavskej univerzity a bezprostredne po štúdiu sa v roku 2011 stala vyššou súdnou úradníčkou Okresného súdu, kde pracovala až doposiaľ. Pôsobila na exekučnom, občianskoprávnom a obchodnoprávnom oddelení.

„Prispievanie k napĺňaniu princípov právneho štátu a napomáhanie nachádzaniu spravodlivosti vrámci výkonu práce je jedným z pilierov môjho profesijného života,“ napísala o sebe v motivačnom liste. „V uvedenom by som rada pokračovala aj na pozícii sudcu, kde by som mohla uvedené ciele sledovať nielen zodpovedným plnením pracovných povinností, ale aj celkovým spôsobom života,“ dodala.

Simona Vráblová

Vyštudovala právo v Trnave, štúdium ukončila rovnako ako Cmerová v roku 2011. Sú teda kolegyňami už od školy. Následne pracovala ako vyššia súdna úradníčka na Okresnom súde v Piešťanoch na trestnom úseku. Pôsobila aj v Ústave na výkon väzby v Piešťanoch aj v Leopoldove. Navyše absolvovala vzdelávanie vrámci Justičnej akadémie SR.

Svojou praxou v justícii som preukázala úprimný záujem o funkciu sudcu. Mám dostatočné osobnostné i odborné predpoklady na dôstojný a riadny výkon tejto funkcie a tieto sú zárukou zákonných, nestranných a spravodlivých rozhodnutí,“ napísala vo svojom motivačnom liste na pozíciu sudcu Vráblová.

Nová, lepšia generácia?

Hlava štátu ich spolu s ďalšími šiestimi novovymenovanými sudcami povzbudila vo svojom príhovore. Stávajú sa podľa nej súčasťou novej generácie sudcov, s ktorou sú spojené pozitívne očakávania. „Potrebujeme kvalitné, čestné sudcovské osobnosti. Moje vymenovanie do funkcie sudcu berte ako prejav dôvery vo vás, dôvery, že takýmito osobnosťami v súdnictve budete,“ vyhlásila.

Zároveň upozornila, že sudcovská nezávislosť nie je privilégium či výsada sudcov, ale ústavné právo občanov, ktorí budú od nich očakávať spravodlivosť. „Nezávislosť však nestačí, ak nie je doplnená druhým dôležitým pilierom, a tým je zodpovednosť. Iba zodpovedný výkon nezávislej súdnej moci môže viesť k naplneniu jej poslania a budovaniu dôvery v spravodlivosť na Slovensku,“ doplnila Čaputová.

Prezidentka pripomenula, že súčasťou naplnenia dôvery v spravodlivosť je aj to, že všetky hodnoty a pravidlá, ktoré sudca presadzuje, zároveň rešpektuje a dodržiava aj ako súkromná osoba.

„Osobná integrita sudcu je fundament, na ktorom stojí výkon sudcovského povolania. Čaká vás veľa práce, aby ste si osvojili najlepšie spôsobilosti pri výkone vášho nového povolania. Neustále rozvíjaná odbornosť vám určite dodá aj dostatočné sebavedomie na to, aby ste z doterajšej praxe a zažitých postupov vybočili, keď to budete považovať za správne,“ skonštatovala hlava štátu.

Ostatní noví sudcovia

Novovymenovanými sudcami sú okrem Krošlák Cmerovej a Vráblovej, ktoré budú pôsobiť v obvode Krajského súdu v Trnave ako hosťujúce sudkyne, aj Michal Calko s pridelením na Okresný súd Bardejov, Andrea Gulčiková s pridelením na Okresný súd Žilina, Michaela Perďochová s pridelením na Okresný súd Žilina, Michaela Svoreňová s pridelením na Okresný súd Zvolen, Boris Šiška, hosťujúci sudca pre obvod Krajského súdu v Nitre a Michal Trúsik s pridelením na Okresný súd Banská Bystrica.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM