Monika Hanigovská Rôzne

Prezývky obyvateľov dediniek v minulosti? V okolí Trnavy ako prípinkári aj čerešnári

V minulosti prischlo obyvateľom našich okolitých dediniek množstvo prezývok. Odkazujú nielen na remeslá tej doby.

Ilustračný obrázok k článku Prezývky obyvateľov dediniek v minulosti? V okolí Trnavy ako prípinkári aj čerešnári
Zdroj: TASR

Mnohé dedinky v okolí Trnavy neukrývajú len množstvo hmatateľných zaujímavostí, ktoré priam lákajú na početné výlety. Obyvatelia niektorých obcí sa zase môžu pochváliť svojou históriou, prírodou či povesťami. Iné zase svojimi ešte i dnes „živými“ tradíciami a remeslami, ktoré sa dedia z pokolenia na pokolenie.

Samostatnou zaujímavosťou sú však prezývky jej obyvateľov – dedinčanov. Niektoré boli zapísané do kroník, iné odkazujú na pracovné aktivity obyvateľov, ďalšie sa nám zachovali ústne a ich význam nie je dodnes úplne rozlúsknutý.

Podľa remesla, stromov aj rozumu

Dodnes takýmto príkladom sú napríklad obyvatelia Trstína, ktorých by sme v minulosti poznali aj ako tzv.prípinkárov. „Obyvatelia sa venovali poľnohospodárstvu (kataster má 2619 ha), vinohradníctvu, povozníctvu (prezývka „prípinkári“), práci v lesoch a kameňolome,“ rozuzluje obec túto prezývku.

Na Borovčanov, by sme zase ukazovali prstom, aj ako na čerešnárov. „Čerešne patrili k Borovej stáročia, až do šesťdesiatych rokov minulého storočia, keď kolektivizácia zlikvidovala sady a stromoradia čerešní,“ takto opísal jej obyvateľov autor knihy Borová pred rokom 2000 Jozef Zámožík. Jej obyvatelia sa hrdo hlásili k tejto prezývke, teda k dedinke, ktorá roky niesla punc čerešňovej obce.

Do nášho detailnejšieho výkladu sme zaradili aj dnešné Šelpice, ktoré mali prezývať svojich obyvateľov ako tých, čo merajú rozum. Takúto neobyčajnú prezývku nám opísala obyvateľka tamojšej obce.

Prinášame vám výber niektorých ďalších známejších ale aj menej známych prezývok, ktoré sa viažu na obyvateľov obcí z okolia Trnavy. Poznáte ďalšie? Podeľte sa o ne s nami. Dajte nám o nich vedieť na trnava@global24.sk, radi ich uverejníme.

  • Borová – Čerešnári
  • Buková – Vápenkári
  • Hrnčiarovce – Kapustári
  • Ružindol – Bosoráci
  • Šelpice – Rozumkári
  • Horné Orešany – Habáni
  • Trstín – Prípinkári
  • Červeník – Mrkvári
  • Chtelnica – Plickári
  • Modranka – Šalatári

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM