Kultúra

Pripomíname si významné výročie: Hodinový stroj v metskej veži má už 290 rokov

Komentovaný výstup na mestskú vežu s hodinárom Karolom Nemčekom, ktorého rodina sa už storočie stará o jej hodinový stroj, ponúkajú v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Pripomíname si významné výročie: Hodinový stroj v metskej veži má už 290 rokov
22
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Prvýkrát môže verejnosť využiť túto príležitosť v piatok (17.1.) a podľa riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism Michaely Sendekovej aj o mesiac (21. 2.) vždy od 17.30 h.

Podujatie OOCR pripravilo k 290. výročiu osadenia hodinového stroja.

„Bolo to v roku 1729 a bol už v poradí druhý, prvý inštalovali v roku 1590. Pochádzal z dielne významného hodinára Franza Langa. Funguje dodnes, a to bez akéhokoľvek elektrického pohonu. Jeho hnacou silou sú už generácie ruky pánov trnavského času z rodu Nemčekovcov,“ uviedla Sendeková.

Počas výstupov na mestskú vežu s hodinárom si budú môcť účastníci vyskúšať natáčanie hodín a dozvedia sa detaily o tom, ako hodinový stroj funguje.

„Taktiež porozpráva rôzne historky zo života rodiny, ktorá vo veži aj bývala,“ doplnila Sendeková. Karol Nemček sa o stroj stará posledných osem rokov so svojím otcom.

„Hodinový stroj má tri časti, každú z nich poháňa závažie. Starajú sa oň vždy dvaja ľudia. V minulosti túto dvojicu tvorili spravidla otec so synom. Tým, že hodiny idú nepretržite 24 hodín, je nevyhnutné, aby bol jeden z hodinárov vždy prítomný v meste,“ vysvetlil Nemček.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Mestská veža
22
Galéria
Foto: Dominika Handzušová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM