Správy

Pripravujú niekoľko zaujímavých projektov: Aké má Trnava plány na úpravu klímy?

Vedenie mesta má v rukáve viacero environmentálnych projektov, ktoré by mali pozitívne ovplyvniť klímu. Zoznámiť sa s nimi môže aj verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Pripravujú niekoľko zaujímavých projektov: Aké má Trnava plány na úpravu klímy?
Zdroj: Peter Bročka

Posledným bodom programu Dní európskeho kultúrneho dedičstva bude prezentácia a výstava environmentálnych projektov mesta. Návštevníci sa môžu tešiť už tento štvrtok 29. septembra o 17.00 v Malom Berlíne. Dobrou správou je, že vstup je voľný.

„Prezentáciu s názvom Strategické riadenie krajiny a ochrana biodiverzity – Environmentálne projekty Trnavy si pre návštevníkov pripravil naslovovzatý odborník Ing. arch. Ondrej Horváth, vedúci odboru územného rozvoja a koncepcií na Mestskom úrade v Trnave,“ informuje mesto Trnava.

Obnovenie mokradí

Spolu s Ondrejom Horváthom sa návštevníci pozrú nadchádzajúce významné environmentálne projekty.

Jedným z nich je napríklad obnovenie mokradí v Zelenči. „Cieľom tohto projektu je zmena chudobnej a ekologicky nestabilnej ornej pôdy na územie s vysokou biodiverzitou a ochladzovacím krajinným prvkom. Vzhľadom na blízkosť Trnávky a konfiguráciu terénu bude územie využité aj na zaplavovanie a odľahčenie povodňových stavov na Trnávke. Opätovné sprírodnenie a obnova mokradí významne pomôže zadržiavať vodu na tomto území,“ prezradilo vedenie mesta.

Prečítajte si tiež

Ďalším projektom je revitalizácia dolného povodia a biokoridoru Parná – Medziháj. Radnica ho opisuje ako „projekt, ktorý svojím rozsahom a pozitívnym dopadom na mesto radikálne zlepší mikroklimatické podmienky v oblasti a znásobí biodiverzitu. Namiesto regulovaného toku, ktorého hlavným cieľom bolo odvodnenie územia, prinavrátime krajine jej najdôležitejšiu – vodozádržnú funkciu. V lúčnych, vodných a lesných zónach nájdu svoj domov tisíce stromov, krov a zvierat.“

Vznikne aj pláž

Na ploche vyše ôsmich hektárov v dotyku s mestom vznikne veľká prírodná vodná plocha s upravenými prístupmi k vode, brehovými terasami, plážou a prírodne upraveným okolím so stromami a kvitnúcimi lúkami. Umožní to projekt vytvorenia jazernej sústavy na Kravskom pasienku.

„Dlhodobým cieľom je na monotónnej a ekologicky chudobnej ornej pôde nad lesíkom Štrky založiť prírode blízke krajinné biotopy, ktoré zvýšia chladiaci efekt a biodiverzitu trnavskej krajiny. Prírode blízke porasty a poľná cesta/cesty sa s lesíkom prirodzene prepoja a perspektívne rozšíria vychádzkové a rekreačné možnosti mesta,“ prezradilo mesto Trnava o ďalšom zámere, s ktorým sa budete môcť zoznámiť počas stretnutia v Malom Berlíne.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM