Samospráva

Proti burine ekologickejšími alternatívami: Kraj stopol používanie glyfosátov

Trnavský samosprávny kraj a organizácie v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti už budú používať na verejných priestranstvách na ničenie burín len ekologické prostriedky a postupy.

Ilustračný obrázok k článku Proti burine ekologickejšími alternatívami: Kraj stopol používanie glyfosátov
Zdroj: TASR

Poslanci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) o tom prijali uznesenie na svojom stredajšom (18. 9.) zasadnutí v Trnave. Predseda kraja Jozef Viskupič uviedol, že problematiku nastolí aj v rámci Združenia samosprávnych krajov SK8.

„Opatrenie na vylúčenie herbicídov na báze glyfosátov v rámci organizácií TTSK zavádzame s okamžitou platnosťou. Ochranou životného prostredia a zvyšovaním kvality života sme povinní pre budúce generácie,“ uviedol Viskupič.

Poslanci predsedu TTSK uznesením zaviazali osloviť aj starostov a primátorov regiónu, aby sa ich mestá a obce pridali a pri starostlivosti o zeleň, dreviny a verejné plochy v ich vlastníctve a správe organizácií používali len ekologické postupy.

SK8 má podľa Viskupičových slov podpísané Zelené memorandum a v rámci neho prichádzajú jednotliví jeho členovia s iniciatívami. „Verím, že naša iniciatíva nájde podporu,“ uviedol.

Glyfosát je širokospektrálny systémový herbicíd, organická zlúčenina obsahujúca fosfonát. Predstavuje najčastejšie používanú účinnú látku v komerčných produktoch, ktoré slúžia ako prostriedky na ničenie ruderálnych rastlín, tráv a buriny. Používa sa vo veľkom v poľnohospodár­stve, ale aj na verejných priestranstvách – parkoch, ihriskách či záhradách.

Glyfosát je vysoko toxický pre vodné organizmy (ryby a obojživelníky) a znižuje biodiverzitu, pretože ničením kvetov a voľne žijúcich rastlín ničí potravu pre opeľovače, hmyz a vtáky.

Poškodzuje dokonca pôdu, v ktorej narúša biologické a chemické procesy a znižuje schopnosť pestovaných plodín viazať dusík. Podľa analýzy Inštitútu pre výskum rakoviny Svetovej zdravotníckej organizácie (IARC WHO) je glyfosát potenciálny karcinogén.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM