Dominika Handzušová Krimi

Radikálom hrozia pokuty: Neoprávnene použili symboly mesta a strieľali ostrými

Akčná skupina radikálov v Trnave avizovala používanie ostrej munície na tréningoch streľby. Na základe fotky, ktorú zverejnila na svojom webe môže dostať dvojnásobnú pokutu.

Ilustračný obrázok k článku Radikálom hrozia pokuty: Neoprávnene použili symboly mesta a strieľali ostrými
Zdroj: Webnoviny.sk

Akčná skupina na svojom webe avizovala, že používať ostré náboje je pripravená najmenej raz do mesiaca. V správe uviedla aj dôvody svojho konania a zverejnila tiež fotografiu z prvého výcviku na strelnici. Za to môže dostať pokutu, dokonca dvojnásobnú.

Pokuta od polície

Prvú môžu v prípade nezrovnalostí uložiť policajti. „Zákon o zbraniach a strelive určuje, kto a akým spôsobom môže na strelnici strieľať a určuje aj zodpovednosť správcovi za prevádzku strelnice. Polícia vykonáva kontrolu správnosti prevádzkovania strelnice najmenej dva razy do roka a v prípade zistenia porušení môže uložiť v správnom konaní pokutu,“ uviedla v tejto súvislosti krajská policajná hovorkyňa v Trnave Martina Kredatusová.

Mesto môže pokutovať za znak

Druhá by mohla byť od mesta Trnava. Na fotografii z tréningu sú totiž jeho traja účastníci oblečení v rovnakých tričkách s názvom akčnej skupiny a aj tzv. veľkým znakom mesta Trnava. To môže vyjsť až na 6638 eur. Taká je totiž maximálna sankcia za porušenie všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o používaní symbolov Trnavy.

Používanie erbu organizáciami je viazané na súhlas mestskej rady a finančnú úhradu do účelovo vytvoreného fondu. „Záujemca o používanie mestského erbu uvedie v písomnej žiadosti formu a spôsob použitia erbu,“ citovala z VZN Jana Gmitterová z odboru komunikácie na trnavskej radnici.

Žiadosť musí obsahovať grafický návrh, spôsob a účel použitia erbu, obdobie, na ktoré sa žiada vydanie súhlasu. „Za správne zaobchádzanie s erbom mesta zodpovedá tá fyzická alebo právnická osoba, ktorá ho použila alebo používa. Každý, kto neoprávnene alebo nesprávne použije erb mesta, je povinný rešpektovať rozhodnutie o odstránení,“ uvádza sa vo VZN. Podľa Gmitterovej žiadosť akčnej skupiny radikálov na mestskom úrade neevidujú.

Foto: ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM