Lucia Lauková Správy

Rally Radosti tento rok do Trnavy nepríde: Mesto nepovolilo autá na Trojičnom námestí

Akcia tradične štartovala na Trojičnom námestí v Trnave. Tento rok však nebude. Prečo?

Ilustračný obrázok k článku Rally Radosti tento rok do Trnavy nepríde: Mesto nepovolilo autá na Trojičnom námestí
8
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Rally Radosti tento rok štartuje 25. augusta, nie však v Trnave. Organizátori chceli opäť prísť, mesto im však odmietlo poskytnúť Trojičné námestie. Ako alternatívu im navrhlo Námestie sv. Mikuláša a Štefánikovu ulicu. To však organizátor odmietol. Primátorovi Trnavy po stretnutí so zástupcami mesta napísal organizátor otvorený list.

„Počítali sme s tým, že táto charitatívna akcia, ktorá je nezmazateľne spätá s Trnavou, odštartuje, ako každý rok, na Trojičnom námestí. V rámci rozhovorov s pánom Krajčom a zástupcami Mestského úradu mi ale bolo oznámené, že mesto má zámer vytlačiť „autíčkarské“ akcie mimo centra. Preto nám nemá byť schválené organizovanie akcie v samotnom srdci Trnavy, na Trojičnom námestí,“ napísal Peter Jakabovič, predseda občianskeho združenia Rally Radosti v otvorenom liste vedeniu mesta Trnava.

Mohlo by vás zaujímať

Stanovisko mesta

Jedným z dôvodov má byť bezpečnosť chodcov. O stanovisko sme požiadali aj radnicu. „Organizátorom boli ponúknuté alternatívne a rovnako atraktívne možnosti na usporiadanie podujatia a zo strany mesta bola prejavená ochota podujatie v meste Trnava usporiadať. Nezamietli sme ho, práve naopak, snažili sme sa ponúknuť iné riešenie. Samozrejme bola organizátorovi ponúknutá aj možnosť, aby sám prišiel aj s iným nápadom ako Trojičné námestie. Organizátori ponuku hľadania kompromisu s mestom odmietli,“ uviedla pre Dnes24 Zuzana Hrinková Siebenstichová, vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou MsÚ v Trnave.

Súhlas nedávno nedostal ani zraz áut Trnava Meeting, ktorý sa musel presunúť z Trojičného námestia na Smolenicý zámok. Vytláča mesto takéto akcie z centra?

„Nie, nie je pravda, že mesto má záujem vytlačiť "autíčkarske akcie“ z centra. V záujme mesta je v prvom rade rešpektovať pravý účel pešej zóny, ktorá má v čo najväčšej miere slúžiť voľnému a bezpečnému pohybu chodcov všetkých vekových kategórii. Práve preto sa snažíme znížiť potrebu vjazdov a minimalizovať pohyb áut v rámci nej," povedala pre Dnes24 Zuzana Hrinková Siebenstichová vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou.

Nejde len o autá

Rally Radosti sa však nepovažuje len za „autíčkarsku“ akciu. "Celý koncept tohto, dovolím si tvrdiť, že pre Trnavčanov už tradičného, podujatia, je založený na charite – na pomoci druhým. V priebehu 4 rokov sa nám aj vďaka Trojičnému námestiu podarilo vyzbierať viac ako 135-tisíc eur,“ podotkol Peter Jakabovič.

„Áno, nosným prvkom nášho konceptu sú športové automobily. Zdôrazňujem však, že hlavným cieľom Rally Radosti nie je prezentácia áut, ale pomoc deťom, ktoré to nemajú vo svojich životoch ani zďaleka také ľahké ako my,“ dodal predseda združenia v otvorenom liste.

Pripravujú zmenu

Mesto podľa vedúcej odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou pripravuje zmenu režimu peších zón tak, aby sa v nich auto vyskytlo len v nevyhnutnom prípade.

„Je kontraproduktívne na jednej strane pešiu zónu regulovať a na druhej púšťať desiatky áut na hlavné námestie, pričom mesto má naozaj veľké množstvo alternatív, kde by sa mohlo podujatie konať,“ dodala Zuzana Hrinková Siebenstichová z MsÚ v Trnave.

Rally Radosti tak bude tento rok štartovať z hlavného mesta Bratislava. Kolóna sa počas víkendu bude ďalej presúvať do Banskej Bystrice, Košíc, Popradu, Žiliny, Martina a Nitry.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

OTVORENÝ LIST VEDENIU Mesto Trnava Dobrý deň, pán primátor Peter Bročka, rád by som Vám poďakoval za zorganizovanie...

Posted by Rally Radosti on Tuesday, May 2, 2023

🔊POZOR POZOR ‼️ Presne o 44 dní vyštartuje kolóna superšportových vozidiel na najdlhšiu trasu, akú v histórii Rally...

Posted by Rally Radosti on Wednesday, July 12, 2023
Rally Radosti na Trojičnom námestí v Trnave v roku 2021
8
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM