Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Sedem tipov: Ako si naplno užiť jar v Trnave a okolí

Prichádza jar. Všetko sa začína prebúdzať, kvitnúť... Pribúda počet teplých a slnečných dní, čo priam láka von.

Ilustračný obrázok k článku Sedem tipov: Ako si naplno užiť jar v Trnave a okolí
8
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Príroda je v rozkvete, dni sú dlhšie, kaviarne začínajú otvárať terasy a ľudia sú čoraz aktívnejší. V Trnave a blízkom okolí je cítiť energickú jarnú atmosféru a aj s podujatiami a rôznymi akciami, kde sa dá vyžiť, sa akoby vrece roztrhlo. Prehľad tých najzaujímavejších jarných podujatí, ktoré by ste si nemali nechať ujsť, pripravila Oblastná Organizácia cestovného ruchu, Trnava Tourism.

„Trnava a jej región ponúka množstvo historických pamiatok, atrakcií, zábavy a kultúrneho programu,“ informuje organizácia regionálneho cestovného ruchu a dodáva, že v Turistickom informačnom centre – Región Trnava vám ochotne poradia. Nájdete ho pod Mestskou vežou.

Tu je pár tipov od Trnava Tourism na akcie, kde si môžete vychutnať jarnú atmosféru aprílových dní v Trnave a jej okolí.

Výstava ŠuňaWood

Na jar ožíva nielen príroda. Vo štvrtok 11. apríla sa v Synagóge – Centre súčasného umenia na Halenárskej 2, v Trnave, bude konať vernisáž diel mladého slovenského výtvarníka Jozefa Piláta, ktorú organizuje Galéria Jána Koniarka v spolupráci s Malým Berlínom. Námetmi a spájajúcimi prvkami výstavy Šuňawood je drevo, les, príroda, večný cyklus v prírode a vidiek, ktoré majú v Pilátovej tvorbe najväčší vplyv. Názov odvodil od lesov v okolí, ktoré šumia pod nápormi vetra. Výstavu si môžete pozrieť aj počas soboty 13. mája a potrvá až do 26. mája.

Deň otvorených dverí na golfe

Vyskúšať si čaro golfu môžete v sobotu 13. apríla počas Dňa otvorených dverí Golf Trnava v Kamennom mlyne. K dispozícii bude profesionálne športovisko s golfovými inštruktormi, ktorí vás naučia správne odpáliť loptičky. Okrem toho sa môžete občerstviť v kaviarni, pochutnať na špecialitách a deti sa môžu tešiť na skákací hrad, maľovanie na tvár a Fabričku s kockami Lego.

Trnavský lanáč

So svojou rodinou či priateľmi si môžete šplhnúť v lanovom centre. V ponuke sú nízke a vysoké lanové prekážky, lezecká stena i Tarzanov skok, Big swing a tí najodvážnejší si môžu skúsiť Powerfan – simuláciu voľného pádu z výšky 13 metrov. Počas víkendu si tak do 18:00 môžete dopriať poriadnu dávku adrenalínu a zábavy na čerstvom vzduchu.

Kvetná nedzela

Milovníci folklóru a tradícií si v Trnave prídu na svoje. Kvetná nedzela 14. apríla totiž sľubuje špeciálny program, To vajíčko maľované i tvorivé dielne v Kalokagatii. Môžete si pozrieť zdobenie trnavského korza pred radnicou vajíčkami a stužkami, nebude chýbať vystúpenie folklórnych súborov a o 16:00 sa začne Morenovanie – vynášanie Moreny a Letečkovanie – prinášanie Letečka, ktoré sa tradične konajú na Hlavnej ulici a v Ružovom parku.

Mestská veža

Viete, odkiaľ je najkrajší výhľad na Trnavu? Predsa z Mestskej veže, ktorá sa týči nad mestom a je takmer 60 metrov vysoká. Skrýva v sebe unikátny hodinový stroj a na jej vrchole je umiestnená pozlátená Panna Mária, ktorá sa obyvateľom Trnavy nikdy neotáča chrbtom. Hlavnú dominantu Trnavy môžete navštíviť každý deň, vstup je každú celú hodinu. Od mája už kedykoľvek počas otváracích hodín od 10:00 do 18:00, pričom posledný vstup na Mestskú vežu je o 17:30.

Jaskyňa Driny

Krásy podzemného sveta môžete spoznať v jedinej sprístupnenej jaskyni na západnom Slovensku. Jaskyňa Driny je od roku 1968 vyhlásená za chránený prírodný výtvor a jej poklady môžete objaviť so svojou rodinou počas 35-minútovej prehliadky. Unikátom sú „zubaté“ sintrové záclony prezývané slonie uši a vašu pozornosť určite upúta skamenená nevesta, svokrin špicatý jazyk, stalagmitový lesík a nachádza sa tu dokonca aj oveľa staršia verzia šikmej veže v talianskom meste Pisa.

Koncert v Dolnej Krupej

Nenechajte si ujsť originálne zoskupenie mladého tria, ktoré si vás získa hrou na gitaru, saxofóny a bicie. Ich jedinečný koncert si môžete vypočuť 11. apríla v Kaštieli Dolná Krupá. Štefan Szabó, Michaela Turcerová a Petr Maceček vám predvedú vlastné kompozície, osobité aranžmány jazzových štandardov, a taktiež tvorbu súčasných autorov. Užijete si tak príjemný jarný večer plný kreativity a improvizácie v kaštieli, kde tvoril aj Ludwig van Beethoven.

Foto: ilustračné

Sedem jarných tipov
8
Galéria
Foto: Júlia Vargová
Zdroj: Trnava Tourism
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM