Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Trnava sa odeje do veľkonočného šatu: Kvetná nedzela vnesie do mesta farby

Program podujatia Na kvetnú nedzelu láka na folklórne vystúpenia, i tvorivé dielne. Kvetná nedeľa tento rok pripadá na 14. apríl.

Ilustračný obrázok k článku Trnava sa odeje do veľkonočného šatu: Kvetná nedzela vnesie do mesta farby
7
Galéria
Zdroj: TASR

Všetko odštartuje o 14:30 pred radnicou zdobením trnavského korza, To vajíčko maľované. Vajíčka a stužky všetkých farieb skrášlia centrum Trnavy a dotvoria veľkonočnú atmosféru. Informovala o tom radnica na svojom webe. O 15:00 štartuje folklórny program v centre mesta. Nachystané sú folklórne súbory Trnavček a Drienka. Nebude chýbať ani folklórny súbor Trnafčan s pásmom Na jar.

V Kalokagatii sa zabavia malí i veľkí na kreatívnych dielňach s názvom Veselá Veľká noc. Od 15:00 do 18:00 sú v centre voľného času vítané deti i rodičia. Na programe je zdobenie kraslíc, no vajíčka si návštevníci musia sami priniesť. Všetko ostatné, čo budú na vytváranie kraslíc potrebovať, bude v Kalokagatii k dispozícii, o ostatný materiál je postarané.

Obnova života

Práve Veľkonočné sviatky sú chápané ako vyvrcholenie cirkevného roka. „Veď bez Veľkej nedele, dňa Kristovho zmŕtvychvstania, by neexistovala žiadna kresťanská tradícia. V symbolike roka sa spája s obnovou života ako takého, teda so zrodom, pučaním, liahnutím, jednoducho jarou, ktorej príchod vždy oslavovali aj pohania v rámci svojich rituálom,“ vysvetľuje radnica.

O 16:00 začne začne Morenovanie. Vynášanie Moreny ja starý pohanský zvyk, no svoje miesto si našiel i v mnohých kresťanských obciach. Počas odriekania riekaniek, tanca a spievania typických spevov o Morene sa sprievod nesie celým mestom. Morenu, symbol zimy, zväčša predstavuje slamená figurína. Jej spálením, alebo hodením do vody zima symbolicky stráca svoju moc. Vynášanie Moreny a Letečkovanie, prinášanie Letečka, sa tradične konajú na Hlavnej ulici a v Ružovom parku.

Niekde vynášanie Moreny praktizovali už počas Smrtnej nedele, dva týždne pred Veľkou nocou. Na západnom Slovensku, vrátane Trnavy sa táto tradícia uchytila na Kvetnú nedeľu, ktorá tento rok pripadá na 14. apríla. „Morenu, slamenú figurínu ženy, nosili spievajúce dievčatá po dedine, za dedinou ju vyzliekli, rozobrali alebo spálili a hodili do vody. Piesne spievané na celom území Slovenska pri takomto symbolickom vynášaní zimy patria k najstarším obradovým piesňam. Morena bola symbolom zimy, smrti, jej odchod zo sveta preto znamenal magický príchod jari,“ dodáva mesto na svojej stránke.

Príchod jari

Pri obchôdzke sa spievalo, tancovalo… I v riekankách kládli dôraz hlavne na motív vynesenia zima prinesenia leta. „Pučiace či olistené vetvičky (kvitnúce vŕbové baburiatka) sa na Kvetnú nedeľu svätia aj v kostoloch a používajú na ozdobenie príbytkov. Názov Kvetnej nedele sa však spája s evanjeliovým príbehom, v ktorom týždeň pred židovskými Veľkonočnými sviatkami vstúpil Ježiš Kristus na osliatku do Jeruzalema. Vítali ho ako kráľa a na cestu mu kládli plášte, olivové a palmové ratolesti, ktoré sa pre Ježišovu smrť stali neskôr v kresťanstve symbolom mučeníctva,“ dodáva mesto k tradíciám.

Na západnom slovensku túžbu po dobrej úrode, teplej a hojnej jari, bohatom rozpuku zelene vyjadrovali nosením zelenej ozdobnej halúzky, letečka. „Niekde s ním chodili skupiny dievčat hneď po vynesení Moreny na obchôdzku po domoch vinšovať zdar v hospodárstve, zdravie v rodine a rozdávali zelené vetvičky. Odmenené boli vajíčkami, prípadne peniazmi. Niekde s letečkom len prešli dedinou, aby oznámili príchod teplejších dní, tzv. odomykanie zeme,“ ozrejmuje radnica prostredníctvom svojho webu.

Program Na kvetnú nedzelu

To vajíčko maľované

14:30 – zdobenie trnavského korza pred radnicou

Na jar

15:00 – DFS Trnavček, DFS Drienka, FS Trnavčan

Morenovanie – vynášanie Moreny

Letečkovanie – prinášanie leta

16:00 – na Hlavnej ulici a v Ružovom parku

Veselá Veľká noc

15:00 až 18:00 – kreatívne dielne, Kalokagatia

Foto: ilustračné

To vajíčko maľované
7
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM