Futbal

Sedemdesiatsedem statočných: Spartakovci darovali červeno-čírnu krv

Fanúšikovia Spartaka Trnava sa už 46. krát stretli na dobročinnom podujatí. Darovali krv pre malú Lianku.

Ilustračný obrázok k článku Sedemdesiatsedem statočných: Spartakovci darovali červeno-čírnu krv
29
Galéria
Zdroj: Štefan Horváth

Vo filme prichádzalo v najhoršom na pomoc sedem statočných. Lianke Viskupičovej ich prišlo na pomoc až sedemdesiatsedem. Presne toľko bolo darcov na 46. Červeno-čírnej kvapke krvi Laca Kunu minulý piatok 26. apríla v trnavskej nemocnici. Informoval o tom Štefan Horváth z občianskeho združenia Bílí Andeli.

Ojedinelá akcia ľudí so srdcom na správnom mieste trvá už jedenásty rok.

Jedna z darkýň upozornila na akútnu potrebu veľkého množstva krvi pri operácii malej dievčiny menom Lianka. „Bola som skoro v jej veku, keď mi zákerná choroba vzala mamičku, viem čo znamená strata blízkeho človeka. Aj to ma motivuje na darcovstvo krvi,“ prezradila na seba Ľubka Barčáková žijúca rovnako v Abraháme ako Lianka.

Malá pacientka prišla osobne poďakovať aj s mamou. „V týždni som mala obavu, či nazbierame dosť, lebo viacerí mi vraveli, že by šli, ale majú momentálne zdravotné prekážky. No keď tu vidím toľko darcov, potešilo ma to a povzbudilo aj dcérku. Všetkým ďakujem,“ vyznala sa mama Silvia. Trio futbalistov Spartaka, ktorí prišli podporiť darcov, si najprv prevzalo z rúk predsedu fanklubu Stanislava Michala CD s chorálmi kotla.

Vzájomná podpora hráčov a fanúšikov

Petr Bolek, Myenty Abena a Fabian Miesenböck si vypočuli slová povzbudenia pred finále slovenského pohára: „Spartak je v lige v ťažkostiach, podobne ako sú chorí ľudia pred operáciou, pre ktorých tu teraz dopĺňame zásoby krvi. Prvý máj je taká ťažká operácia, ktorá nás v Nitre čaká. My vám chceme vyjadriť podporu a vliať do vás túžbu po víťazstve. Veľa sa chystá priamo na tribúny, no držať palce bude aj pri televízoroch,“ zhrnul pocity fanúšikov sekretár o.z. Bíli Andeli Štefan Horváth.

Obligátnou povinnosťou hráčov bolo vyžrebovanie ôsmich šťastlivcov, ktorí dostali od oficiálneho fanshopu Spartaka šále z Európskej ligy. Jeden šál bol venovaný aj Lianke. Pre darcov bolo vítanou možnosťou vyfotografovať sa s futbalistami Spartaka. Okrem svojej krvi darcovia prispeli aj do zbierky, keď sa vzdali stravných lístkov. V pokladni tak pribudlo 140 eur.

Už 47. darovanie červeno-čírnej krvi je naplánované na piatok 26. júla 2019.

Z posledných darovaní odovzdali rovné štyri stovky eur občianskemu združeniu Na trati, ktoré sa venuje deťom s autizmom. „Ďakujeme všetkým dobrým ľuďom, nielen za tieto peniaze, ale aj za hlasy v ankete, ktorá nám priniesli ďalší profit z Nadácie Slovenskej sporiteľne. Sú tu so mnou manželia Sekerovci, ktorí by tiež chceli darovať krv, ale Marek je po operácii a Majka tiež dnes nemôže. Ja to skúsim po prvý raz v živote,“ zneli slová riaditeľky o.z. Na trati Miriamy Smrtičovej, keď preberala symbolický šek od Stana Michala. Miriama nakoniec krv bez problémov darovala a mala šťastie aj pri žrebovaní, domov nesie manželovi spartakovský šál.

Sedemdesiatsedem statočných: Spartakovci darovali červeno-čírnu krv
29
Galéria
Zdroj: Štefan Horváth
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM