Júlia Vargová Krimi

Seniori pozor! Podvodníci opäť útočia, používajú novú taktiku

Podvodníci ovládajú veľa spôsobov a manipulačných techník ako od seniorov vylákať peniaze a vzápätí ich pripraviť o celoživotné úspory.

Ilustračný obrázok k článku Seniori pozor! Podvodníci opäť útočia, používajú novú taktiku
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

„Polícia upozorňuje občanov, najmä staršie osoby, aby boli opatrní. Policajti v rámci celého Slovenska, aj v Trnavskom kraji zaevidovali nové prípady podvodov páchaných na senioroch,“ vysvetľuje hovorkyňa KR PZ v Trnave, Mária Linkešová. Polícia sa podľa nej stále stretáva s osvedčenými trikmi, ktorými podvodníci balamutia starších občanov. V ostatnom čase však policajti zaevidovali viacero prípadov, kedy páchatelia prostredníctvom telefónu ponúkajú volajúcemu bezplatnú kontrolu plastových okien aj s možnosťou ďalšieho servisu a opravy.

To čo spočiatku vyzerá ako nevinná služba môže skončiť nemalou finančnou ujmou.

Linkešová tiež upozorňuje na zaužívané legendy, ktoré podvodníci využívajú. Páchateľ sa napríklad predstaví ako lekár z nemocnice a uvádza, že jeho rodinný príslušník spôsobil dopravnú nehodu, je zranený, alebo napr. došlo k zraneniu dieťaťa cudzieho štátu. Následne požaduje zaplatiť „bolestné“, aby rodinný príslušník potencionálnej obete nebol trestne stíhaný. „Peniaze žiadajú zaslať cez službu Western Union, prípadne si prídu po ne aj osobne,“ uvádza hovorkyňa.

„Od januára 2019 riešili policajti v Trnavskom kraji pod legendou „lekár“ 8 prípadov. Seniorov pripravili podvodníci o 8700 eur,“ upresňuje a dodáva, že v Trnavskom okrese sa taktiež volajúci predstavil ako vnuk a peniaze si chcel len požičať. Do dnešného dňa peniaze v sume 5700 eur nevrátil.

Polícia upozorňuje, že v mnohých prípadoch ide o podvodníkov, ktorí sa v prvom rade snažia získať dôveru seniorov, dostať sa do ich príbytkov, lokalizovať miesto ich úspor a v nepozorovanej chvíli ich pod rôznymi zámienkami okradnúť.

„Polícia preto zdôrazňuje, aby seniori nevpúšťali neznáme osoby do svojich príbytkov, neboli s nimi osamote a nevyberali pred nimi peniaze,“ upozorňuje Linkešová. Hovorkyňa ďalej dodáva, že polícia ročne vykoná niekoľko preventívnych projektov, posedení a diskusií so seniormi, aby ich vystríhala pred nástrahami rôznych podvodníkov. „Nápomocná môže byť aj verejnosť, rodina, ktorá si tiež môže pohovoriť so svojimi blízkymi a upozorniť ich na riziká týchto podvodov. Spoločne ich tak môžeme uchrániť pred stresujúcou udalosťou a stratou celoživotných úspor.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM