Správy

Sexuálne zneužitie aj tresty v "BASE": Šokujúce zistenia z kontroly reedukačných centier

Kontrola Generálnej prokuratúry SR priniesla šokujúce výsledky o stave reedukačných centier na Slovensku. Pochybenia zistili aj v Trstíne a Hlohovci.

Ilustračný obrázok k článku Sexuálne zneužitie aj tresty v "BASE": Šokujúce zistenia z kontroly reedukačných centier
3
Galéria

Regionálny úrad školskej správy (RÚŠS) v Trnave sa nebude vyjadrovať k hodnoteniu Generálnej prokuratúry (GP) SR o stave zákonnosti v reedukačných centrách (RC) v jeho pôsobnosti.

V prípade trnavského regiónu ide o RC Hlohovec a Trstín. Informoval o tom sekretariát riaditeľa RÚŠS v Trnave.

Našli pochybenia

V oboch zariadeniach boli v správe GP konštatované pochybenia. GP v minulom roku realizovala kontrolu v reedukačných zariadeniach na Slovensku.

Vo výsledku skonštatovala, že centrá neplnia svoj účel a nepredstavujú pre deti ani bezpečné miesto, kde by boli dodržiavané ich práva.

Prečítajte si tiež

Hrozná hygiena

Ako konštatuje generálna prokuratúra, neohlásenými previerkami bol zistený „alarmujúci stav prevádzkovej hygieny“ vo viacerých zariadeniach vrátane RC Trstín. Toto zariadenie je určené výlučne pre dievčatá vo veku od 15 rokov.

„Vo vnútorných priestoroch zariadenia bol zaznamenaný výrazný zápach, ako aj rozsiahle stopy po plesniach a zatečení, ktoré si už pri bežnej prehliadke centra nebolo možné nevšimnúť. Výstup na povalu z chodby prístupnej deťom bol znečistený vtáčím trusom a ako sa neskôr zistilo aj mŕtvymi holubmi. Z rozsahu zadokumentovaných nedostatkov bolo evidentné, že stav zariadenia je výsledkom dlhodobej pasivity k zabezpečeniu prevádzkovej hygieny a údržbe vnútorných priestorov zariadenia,“ konštatuje generálna prokuratúra.

Za trest do „basy“

V zariadení v Hlohovci zistila prokuratúra aj absolútne neprijateľný zásah do práv dieťaťa. Ide o umiestňovanie detí do ochrannej miestnosti „za trest“.

„Na dopyt prokurátorky generálnej prokuratúry, čo je najprísnejším trestom, ktorý je uplatňovaný v RC Hlohovec, umiestnení chlapci zhodne uviedli, že „basa“. Ďalším dopytom prokurátorky generálnej prokuratúry, kto a ako dlho už trávil čas v „base“, boli získané údaje, ktoré boli následne verifikované porovnaním záznamov z ochrannej miestnosti. Porovnaním získaných údajov bolo zistené, že tvrdenia chlapcov o čase, kedy mali byť umiestnení v ochrannej miestnosti, potvrdzujú predložené záznamy. Výnimkou bol prípad Dominika B., ktorý uviedol, že v ochrannej miestnosti strávil viac ako 24 hodín (potvrdené počas rozhovorov ďalšími chlapcami), avšak medzi predloženými záznamami z pobytu chlapcov v ochrannej miestnosti sa záznam z umiestnenia Dominika B. v ochrannej miestnosti nenachádzal,“ uvádza generálna prokuratúra.

Sexuálne zneužívanie

Za zlyhanie štátu považuje generálna prokuratúra aj prípad maloletej Simony G., ktorá bola umiestnená v RC Čerenčany a následne v RC Trstín, pričom v oboch zariadeniach sa stala obeťou trestného činu.

„Počas umiestnenia v RC Čerenčany sa maloletá Simona priamo v priestoroch centra stala obeťou zločinu sexuálneho násilia, ktorého páchateľkou bola iná „chovankyňa“ zariadenia. Maloletá Simona bola vo večerných hodinách násilím donútená k tomu, aby si vsunula do pošvy pravítko a následne aj k iným sexuálnym praktikám. Páchateľka bola za spáchaný zločin odsúdená a maloletá Simona bola po dosiahnutí veku 15 rokov premiestnená do RC Trstín,“ uviedla v hodnotení Generálna prokuratúra SR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Reedukačné centrum v Trstíne
3
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM