BTW Správy

Skládky odpadu prekážajú väčšine Trnavčanov. Riešenie existuje

V Trnavskom okrese má za 120 miliónov eur vyrásť zariadenie, ktoré spaľovaním premieňa odpad na energiu. Väčšina obyvateľov je za.

Ilustračný obrázok k článku Skládky odpadu prekážajú väčšine Trnavčanov. Riešenie existuje
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Prieskum verejnej mienky s cieľom zistiť názory obyvateľov okresov Trnava a Šaľa na spracovanie odpadu uskutočnila na vzorke 600 respondentov od 5. do 15. apríla agentúra AKO. Z výsledkov vyplynulo, že v našom okrese si 57,7 % jeho obyvateľov myslí, že skládky odpadu majú negatívny vplyv na životné prostredie a 47,2 %, že skládky majú negatívny vplyv na zdravie ľudí. Informoval o tom Daniel Rabina z agentúry Green Talk.

Spaľovať odpad na energiu?

Agentúra sa pýtala na možnosť spracovania odpadu prostredníctvom zariadenia na energetické využitie odpadu (ZEVO). „V okrese Trnava si 93,8 % opýtaných myslí, že výroba elektrickej energie a tepla z odpadu je užitočná vec. Proti sa vyjadrilo 3,3 % opýtaných,“ zhodnotil Rabina.

Prieskum verejnej mienky sa realizoval na objednávku spoločnosti ewia, ktorá chce pri v okresoch Trnava a Šaľa vybudovať centrá cirkulárnej ekonomiky (CCE). Inšpiráciou na tieto prevádzky sú krajiny, ako Fínsko, Švédsko či Rakúsko, ktoré sú lídrami v oblasti ekologického spracovania odpadu.

Centrum má fungovať na princípe cirkulárnej ekonomiky, čo znamená, že všetok odpad v ňom zužitkuje.

Veľká časť prijatého odpadu sa v CCE vráti späť do výrobného procesu v podobe druhotných surovín a nahradí tak primárne zdroje v oceliarenskom, sklárskom, papierenskom, potravinárskom či v stavebnom priemysle. Investícia do jedného projektu sa pohybuje približne na úrovni 120 miliónov eur.

„Vzhľadom na skúsenosti z európskych metropol, kde obyvateľstvo vníma existenciu ZEVO bez vážnejších výhrad, zaujímala anketárov otázka, ako by obyvatelia u nás reagovali na výstavbu takéhoto zariadenia v okolí svojho mesta alebo obce. V prípade Trnavského okresu sa k tejto otázke pozitívne postavilo viac ako 86,3 % respondentov a 13,6 % negatívne,“ priblížil výsledky Rabina.

Generálny riaditeľ ewia Marián Christenko k výsledkom ankety uviedol, že odrážajú názory ľudí na spracovanie odpadu. „Obyvatelia okresu Trnava majú dostatok overiteľných informácií o fungujúcich zariadeniach vo vyspelých európskych mestách, ako sú Viedeň, Kodaň či Zürich,“ dodal.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM