Rôzne

Škola na Spartakovskej v Trnave: Začína zápasiť s nedostatkom priestoru

Základná škola (ZŠ) s materskou školou (MŠ) na Spartakovskej ulici v Trnave v navštevuje v súčasnosti 680 žiakov a 200 škôlkarov, ktorí sú prevažne z najväčšieho trnavského sídliska Družba.

Ilustračný obrázok k článku Škola na Spartakovskej v Trnave: Začína zápasiť s nedostatkom priestoru
Zdroj: TASR

Škola má 28 tried, čo už prestáva postačovať pre zvyšujúci sa počet školopovinných detí. Okrem tých, ktoré bývajú v okolitých činžiakoch, ju navštevujú aj deti z blízkych obcí. Tiež sa do nej zapisuje čoraz viac detí rodičov, čo prichádzajú do Trnavy za prácou. Sú hlavne z východného Slovenska, ale aj zo zahraničia, aktuálne zo Srbska.

Prečítajte si:Nevzhľadné plochy dostanú v Trnave novú tvár: Do parády si ich vezme umenie ulice

Počet žiakov sa zvyšuje

Každoročne sa zvyšujúci počet žiakov a počet tried robí vrásky na čele riaditeľke školy Lýdii Gašparovičovej. ZŠ pociťuje nedostatok priestoru, pomohla by jej dostavba. Je síce už naplánovaná, no len prízemná a iba pre triedy materskej školy.

„Privítali by sme, keby mala poschodie a tam by boli triedy ZŠ. Veď napríklad, na konci tohto školského roka odídu dve deviatacké triedy, ale prvákov budú asi štyri triedy. Zatiaľ mám v zálohe jednu miestnosť, ktorá slúži ako archív, tak asi padne za obeť,“ dodala riaditeľka.

Prečítajte si:Trnavský študent to rozbalil rapom po východniarsky: Vystihol mnohé babičky!

Škola je prvou v Trnave, ktorá prešla komplexnou rekonštrukciou tepelného hospodárstva. K novému školskému roku 2016/2017 deti i pedagogický zbor vítala zateplená a vymaľovaná fasáda, nová strecha, vymenené okná, nové sprchy pri telocvični. Nebolo to však všetko. Okrem viditeľných zmien má škola zrekonštruovanú aj výmenníkovú stanicu tepla.

Odborné učebne

V poslednom období sa podarilo z projektových prostriedkov vybudovať na ZŠ niekoľko dobre vybavených odborných učební. Popri dvoch jazykových a počítačovej je to aj učebňa prírodných vied. K plánom riaditeľky patrí zateplenie objektu elokovaného pracoviska – materskej školy na Spartakovskej ulici i vyriešenie otázky, ako využiť kapacity modernej školskej jedálne.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM