Júlia Vargová Rôzne Správy

Šľachetný nápad trnavských študentov: Chcú pomôcť psíkom v útulku

Každý psík v útulku má svoj príbeh. Študenti z Trnavy im chcú pomôcť prostredníctvom tašiek.

Ilustračný obrázok k článku Šľachetný nápad trnavských študentov: Chcú pomôcť psíkom v útulku
9
Galéria
Zdroj: UCM v Trnave

Študenti Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave spustili projekt Túlavé labky, v ktorom chcú pomôcť útulku v Trnave. Informoval o tom Martin Turčin, PR manažér projektu Túlavé labky. „Útulky po celom Slovensku sú plné psíkov, ktoré potrebujú pomoc. Mnoho z nich postihol ťažký osud. Týranie, prespávanie na ulici, život bez jedla. Toto sú príbehy, s ktorými sa zamestnanci útulku každodenne stretávajú,“ upresňuje a k motivácii študentov dodáva, že mladým ľuďom takáto situácia nie je ľahostajná.

Študenti sa projektom snažia pomôcť nemým tváram, ktoré to nedokážu povedať samé.

Podľa informácií od oranizátorov projektu Túlavé labky, ktorým chcú podporiť trnavský útulok, už začali so zbieraním peňazí na crowdfundingovom portáli Startlab. Za odmenu si pre podporovateľov pripravili originálne ekologické tašky. Každá z týchto tašiek nesie podľa ich slov príbeh jedného psíka s „túlavými labkami“.

„Na výber je zo štyroch potlačí, z ktorých si prispievatelia môžu vybrať psíka, ktorý je im najviac sympatický,“ ozrejmujú organizátori kampane, a dodávajú, že kúpou tašky podporovatelia pomôžu nielen vybranému psíkovi, ale aj jeho kamarátom z útulku. Tašky študenti vyrábajú pomocou šablón. Každý dizajn sami navrhli, preniesli na šablónu a farbou na textil následne naniesli na tašky. „Je to jednoduchý, ale aj kvalitný spôsob tvorenia tašiek,“ opisujú.

Ďalej tiež zdôrazňujú, že tašky sú ekologické a vyrobené z kvalitného materiálu. Vďaka tomu udržia aj ťažšie nákupy a samozrejme, sú vhodné na viacnásobné použitie. „Ku každej taške dostane kupujúci aj sprievodný list, kde sa dočíta životný príbeh vybraného psíka. Dozvie sa ako sa do útulku dostal, ako prežíval prvé dni a ako sa má teraz,“ vysvetľujú organizátori.

„Práca v útulku nie je len finančne, ale aj časovo náročná. Týmto projektom by sme chceli pomôcť trnavskému útulku. Náklady sú veľmi veľké a psíkov je čoraz viac. Preto sú podobné organizácie často odkázané na pomoc od dobrovoľných prispievateľov. Chceme ľudí motivovať k tomu, aby pomohli tak, že okrem dobrého pocitu dostanú aj drobnosť, ktorú využijú alebo ňou potešia svojich známych,“ dodáva Marek Földi, jeden z autorov projektu Túlavé labky.

Viac informácií k projektu, a spôsobom, ako pomôcť, nájdete na stránke tulavelabky.sk.

Túlavé labky
9
Galéria
Zdroj: UCM v Trnave
Zdroj: UCM v Trnave
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM