Kultúra

Slávnostná chvíľa v divadle: Ocenili prvých držiteľov diváckej ceny PorTTál

Prvými držiteľmi diváckej ceny PorTTál o najobľúbenejšieho herca Divadla Jána Palárika v Trnave sa stali Petra Blesáková a Peter Trník. Najobľúbenejšou inscenáciou predchádzajúcej divadelnej sezóny je Sluha dvoch pánov.

Ilustračný obrázok k článku Slávnostná chvíľa v divadle: Ocenili prvých držiteľov diváckej ceny PorTTál
Zdroj: TASR

Výsledky prvého ročníka súťaže PorTTál vyhlásili na hlavnej scéne divadla v sobotu 9. júna počas večernej Talkshow Michala Jánoša. Petra Blesáková bola v kategórii herečiek nominovaná za tri postavy, divákom DJP sa najviac páčila ako Beatrice v Sluhovi dvoch pánov. Peter Trník stvárňuje v tejto trnavskej inscenácii hlavnú postavu Truffaldina a v ankete za ňu dostal v mužskej kategórii najviac hlasov.

Režisérom ocenenej inscenácie je Juraj Bielik, dramaturgom Miro Dacho, autorom scény Ján Zavarský, kostýmov Katarína Žgančíková a svetelného dizajnu Juraj Jakabčin. Ocenení sa vo svojich ďakovných rečiach zhodli na tom, že PorTTál si cenia ako prejav priazne. Diváci hlasovali aj o umeleckom počine divadelnej sezóny 2016/2017.

Rozhodli cenu udeliť Jozef Chorvátovi za hudbu k inscenácii Veľký Gatsby.

Železný PorTTál za najvyšší počet odohratých predstavení putoval do rúk Martina Križana, ktorý je aktuálne obsadený v jedenástich inscenáciách DJP. Držiteľom Študentského PorTTálu na základe rozhodnutia zástupcov študentov vysokých a stredných škôl v Trnave sa stala inscenácia režiséra Michaela Vyskočániho Letné osy, ktoré nás štípu ešte aj v novembri.

Ako uviedla na odovzdávaní cien dramaturgička divadla Lucia Mihálová, PorTTál za práve končiacu sa divadelnú sezónu 2017/2018 chce divadlo udeľovať ocenenia už čoskoro, počas tohtoročnej novembrovej Noci divadiel, takže divácke hlasovanie spustí už na začiatku jesene.

Ocenení vyzdvihli skutočnosť, že ide o cenu divákov. „Pre nich to v prvom rade robíme, kvôli nim každý večer hráme,“ povedal Peter Trník. Vyjadril presvedčenie, že práve Sluha dvoch pánov sa na repertoári pre svoju obľúbenosť udrží ešte niekoľko sezón. Petra Blesáková povedala, že každú z troch postáv, za ktoré bola nominovaná (stvárnila ešte Jordan Bakerová vo Veľkom Gatsbym a Ulrike v Plastickom obraze) má rada a sama by sa nevedela rozhodnúť, ktorú oceniť.

„Robíme to, čo nás baví a pre nás je spätná väzba veľmi dôležitá,“ uviedla. Režisér Viktor Kollár, ktorý odovzdával Železný PorTTál, povedal, že táto jediná cena, ktorá je za merateľný výkon, svedčí nielen o počte odohratých predstavení, ale o práci, ktorú herec pre divadlo odviedol a „koľkokrát prišiel za svojou rodinou o jedenástej večer“.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM