Monika Hanigovská Rôzne

Smutná správa pre Malý Rím: Zomrel dramaturg, scenárista a režisér Mikuláš Fehér

Vo veku 75 rokov zomrela osobnosť, ktorá ostane navždy spojená s naším mestom. Posledná rozlúčka s Mikulášom Fehérom sa uskutoční v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Smutná správa pre Malý Rím: Zomrel dramaturg, scenárista a režisér Mikuláš Fehér
Zdroj: TASR

Trnavu opustila veľká osobnosť. V nedeľu 5. novembra vo večerných hodinách zomrel vo veku 75 rokov dramaturg, scenárista a režisér, bývalý riaditeľ trnavského divadla Mikuláš Fehér (1942). Posledná rozlúčka s ním bude vo štvrtok 9. novembra o 13.00, v Dome smútku na cintoríne na Kamennej ceste v Trnave.

Mikuláš Fehér absolvoval divadelnú vedu na Vysokej škole múzických umení. Už počas štúdia pracoval v Československej televízii v Bratislave vo vysielaní pre deti a mládež (od roku 1964), od roku 1970 ako vedúci tvorivej skupiny pre deti. Tu sa venoval rozvoju animovaného štúdia ČST a spolupráci s Krátkym filmom Praha, so štúdiom v Gottwaldove. V rokoch 1972–74 bol režisérom Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene.

Mikuláš Fehér sa venoval najmä tvorbe pre deti. Je autorom hier a dramatizácií pre rozhlas. Keď sa v Trnave zakladalo v roku 1974 Divadlo pre deti a mládež, stal sa jeho prvým dramaturgom a režisérom, v rokoch 1985–1996 aj riaditeľom. V rokoch 1996–2004 pracoval opäť vo zvolenskom Divadle J. G. Tajovského, tentoraz vo funkcii šéfdramaturga.

Venoval sa aj ochotníckemu divadlu. Desať rokov režíroval ochotnícky súbor DISK v Trnave (1977–1987), v roku 1987 založil v Trnave študentský súbor Juventus, režíroval aj ochotnícke súbory v Novej Bani i Detve. Venoval sa tiež pedagogicko-teoretickej činnosti ako lektor prednášok na ochotníckych prehliadkach. V časopise Javisko vyšli jeho scenáre divadiel poézie a teoretické práce z oblasti detskej dramatickej výchovy. Je autorom štúdií a spoluautorom publikácií o divadlách v Trnave a vo Zvolene.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM